изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:59 EEST
”Родена отново” звезда предсказва съдбата на Слънчевата система    
НовиниАстрономи откриха доказателства за умираща, подобна на Слънцето звезда, която изведнъж се връща към живота, изхвърляйки газообразните си обвивки в космоса, съобщи Сайънс дейли.

Това показва каква може да е съдбата на Слънчевата система след няколко милиарди години, предаде БТА.

Снимката на "родената отново" звезда Abell 30 е направена въз основа на комбиниране на фотографии от космическия телескоп "Хъбъл" и данни, събрани от телескопите "ХММ-Нютон" на Европейската космическа агенция (ЕКА) и "Чандра" на НАСА.

Астрономите знаят, че в края на живота си звезди като Слънцето се превръщат в червени гиганти, освобождавайки се от външните си слоеве газ.

Abell 30 е имала първата си среща със смъртта преди 12 500 години, когато външната й обвивка била свалена от бавен и плътен звезден вятър.

Преди около 850 години обаче звездата ненадейно се върнала към живота, изхвърляйки хелий и подобен на въглерод материал в рамките на бурно събитие.

Външната й обвивка се разтеглила по време на повторното й "раждане" и след това бързо се свила. Това бурно събитие в живота на Abell 30 хвърля светлина върху възможната съдба на Земята и другите планети в Слънчевата система след няколко милиарда години, поясниха астрономите. Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

”Родена отново” звезда предсказва съдбата на Слънчевата система | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди