изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:53 EEST
Бивш хазяин на жертвите запалил къщата в Созопол    
Ред и сигурност 51-годишният Павел Господинов е задържаният за умишления палеж на къщата-паметник на културата в Стария град на Созопол, при който загинаха трима добруджанци.

Това съобщи на пресконференция в Областната дирекция на МВР-Бургас главният разследващ полицай Златко Пеев, цитиран от "Фокус".
Вчера bTV съобщи, че е задържан мъж от Созопол, който е имал личен мотив да извърши палежа. Не бе съобщено име.

Господинов е направил пълни самопризнания. По неговите обяснения мотивите му са били изцяло лични – става въпрос за конфликт наемател-наемодател. През 2009 г. единственият оцелял при пожара - Георги, и загиналата Диана са живеели под наем при Павел и му дължали пари. Той не е уточнил каква е сумата.

На Павел Господинов е повдигнато обвинение по член 330, ал. 3 от Наказателния кодекс за умишлен палеж и причиняване на смърт по непредпазливост на три лица. Разследващият полицай посочи, че това е първоначално обвинение, одобрено от прокуратурата. Господинов твърдял, че не знаел за присъствието на трима души в къщата, която е запалил.

"Ако имаше доказателства, че е знаел нямаше да говорим за обвинение по чл. 330 ал. 3”, посочи Златко Пеев. По думите му това е първоначално обвинение и сигурно ще претърпи някакви корекции и то на основание събраните доказателства. Към настоящия момент са събрани достатъчно доказателства за виновността на Господинов, допълни разследващият полицай.

Говорителят на Окръжната прокуратура в Бургас Красимира Кателиева пък съобщи, че Павел Господинов е криминално проявен и осъждан за шофиране след употреба на алкохол. Той е задържан за 72 часа, като все още не е ясно кога ще се гледа мярката му за неотклонение.

„До 72 часа, защото днес е постановено задържането за този срок. Важното е, че за толкова кратко време след извършване на деянието, благодарение на усилията на полицейските служители, престъплението е разкрито, извършителят е заловен и са събрани безспорни доказателства за вината му. Самопризнанията на Господинов не са единственото доказателства за неговата вина. Самопризнанието е подкрепено от други сигурни доказателства”, посочи прокурор Кателиева.

По думите на зам.-директора на бургаската полиция Калоян Калоянов за палежа на къщата е използвана запалителна течност, но не уточни каква. Той допълни, че са назначени достатъчно на брой експертизи, който ще бъдат готови в най-скоро време. „В момента извършваме проверка и работим, не сме спирали, и по предишните случаи. Извършваме проверка за съпричастност”, каза още той.

Пожарът стана на 15 ноември. Изпепелен бе целият втория етаж на дървената къща на ул. "Тюлен" 2, като в пламъците загинаха 51-годишната Диана Великова и нейните родители – 81-годишната Златка Монева и 77-годишният Трифон Монев.
В къщата бил и 39-годишният Георги Георгиев, който живеел на семейни начала с Диана.

В събота бе открито тялото на третата жертва. Търсенето е било затруднено заради опасността от рухването на постройката.
Според неофициалната информация подпаленото семейство дължало част от наема от преди две години. Според разследващите подпалвачът е искал само да ги сплаши, за което говори и ранният час на палежа - преди полунощ, когато се предполага, че още не са спели.

След пожара именно Павел Господинов сам разказа пред медии, че оцелелият Георги не му е платил част от наема, която му дължи от години, съобщи "Фокус". Бившият хазяин твърдеше, че е помагал на пожарникарите да потушат пламъците.

"Въпреки че не са ми платили една част от наема, никога не съм имал резки взаимоотношения с тях. Снощи дори му дадох дрехи на Георги да се облече. Никога не съм търсил саморазправа с тях. Георги има да дава и на други места пари за наем. Просто той изведнъж напусна къщата, но аз съм доволен от него, защото съпругата ми беше със счупен крак и той управляваше нашата кола, тъй като аз бях лишен от правоуправление, но никога не съм се отнасял към него зверски”, разказа тогава Господинов. http://dnes.dir.bg

СЕМЕЙСТВО ОТ ДОБРИЧ ИЗГОРЯ ЖИВО В СОЗОПОЛ, КЪЩАТА БИЛА УМИШЛЕНО ЗАПАЛЕНА /ВСИЧКИ ИНФОРМАЦИИ ПО СЛУЧАЯ ТУК/

 


Сходни връзки

Бивш хазяин на жертвите запалил къщата в Созопол | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди