изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:48 EEST
УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ В ПСИХИАТРИЧНИТЕ БОЛНИЦИ ОБЕЩА МИНИСТЪР АТАНАСОВА    
НовиниНе мога да си представя какво, освен изключителна обич към професията и себеотрицание, може да задържи тези хора при такива условия тук на работа, каза вчера здравният министър Десислава Атанасова при откриването на обновено отделение в Държавната психиатрична болница в Карвуна

„Много е трудно да накараш някой да работи тук и то за много малко пари. Не мога да си представя какво, освен изключителна обич към професията и себеотрицание, може да задържи тези хора при такива условия тук на работа.
Надявам се поне да са удовлетворени от работата си и да са окрилени от усилията, които полагаме. Това, че много дълго време психиатричната помощ и психичното здраве на българина бяха неглижирани, мисля, че е време да се промени. Надявам се, че в бюджета на министерството за 2013 година ще можем да отделим още малко средства, така че не само пациентите да се чувстват комфортно, но и работещите”- това каза вчера министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, която откри изцяло обновеното Отделение за лечение на психично-болни пациенти с активна форма на туберкулоза в ДПБ в Карвуна.
Присъстваха народният представител д-р Светомир Михайлов и областният управител Желязко Желязков. Лентата бе прерязана от министър Атанасова и директора на лечебното заведение д-р Нягол Няголов.
„Осигуряването по време на криза на този немалък финансов ресурс за модернизирането на отделението нямаше да е възможно без досегашната успешна и дългогодишна съвместна дейност на Министерство на здравеопазването и Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, посочи здравният министър. Стойността на ремонта и оборудването на отделението е 93 312 евро. За отделението е закупено оборудване – преносима система за пречистване на въздуха, професионална перална машина, сушилня, телевизори, болнични легла, шкафчета, гардеробчета, бактерицидни лампи. Освен това, е закупен автоклав за обеззаразяване.
    Държавна психиатрична болница в Карвуна е единственото лечебно заведение в страната, в което се лекуват пациентите с едновременно наличие на психични заболявания и активна туберкулоза, включително с мултирезистентна туберкулоза (MDR-TB). Обновеното отделение е разположено в отделна едноетажна сграда в двора на болницата, която е с обща застроена площ 814.50 кв. м. и е с капацитет 30 легла.
Министър Атанасова добави, че с функционирането на обновеното отделение не само ще бъде осигурена подходяща, ефективна и рентабилна здравна инфраструктура, отговаряща на мерките за инфекциозен контрол, но и ще се подобрят условията за работа на персонала. Въпреки това МЗ обмисля възможността през следващата година да се осигурят капиталови средства за  ремонтни дейности на психиатричната болница в Карвуна, с което условията на работа там да се подобрят още повече.
Десислава Атанасова подчерта, че министерството е направило възможното във връзка с увеличаването на възнагражденията във всички 12 психиатрични болници в страната. Увеличението от 16.63 % от 1 ноември е осигурено изцяло от икономии в бюджета на министерството. НДТ


 


Сходни връзки

УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ В ПСИХИАТРИЧНИТЕ БОЛНИЦИ ОБЕЩА МИНИСТЪР АТАНАСОВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди