изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:05 EEST
Нов протест срещу забраната за пушене    
ИкономикаПредставители на собствениците на заведения в България организират днес протестен митинг за отмяна на тоталната забрана за тютюнопушене в заведенията, съобщиха организаторите, цитирани от Агенция "Фокус". Шествия против забраната за тютютнопушене ще има и в градовете Варна, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Велико Търново и Бургас. Протестът в столицата ще се състои от 15,30 ч. пред Народното събрание.


Забраната за пушене в закрити обществени места влезе в сила на 1 юни тази година.

Организаторите на протеста обясняват намалелите приходи на заведенията и по-слабата заетост в бранша през есента със забраната за пушене.

Забраната за пушене на закрити обществени места няма да бъде отменена, заяви премиерът Бойко Борисов
 
пред Нова телевизия по повод планираните за тази вечер протести срещу ограниченията за пушачите.
 
"С цялото ми уважение към това, че всеки има право да пуши или не, сигурен съм че забраната няма да отпадне", каза той
 
По думите му постепенно хората свикват с това. Не виждам основание да се отменя, добави Борисов.
 
Той припомни, че преди време е било разрешено да се пуши дори в самолетите и в градския транспорт. В наши дни това освен че е забранено, е и знак за лошо възпитание, посочи Борисов. Днес
 
гражданските организации "България без дим" и Коалиция за живот без тютюнев дим призоваха в съобщение до медиите гражданите да подкрепят държавата в отстояване на пълната забрана
 
за тютюнопушене и да не се поддават на провокации от страна на противниците на забраната. "Знаем, че от забраната за тютюнопушене на обществени места губи единствено тютюневата индустрия.
 
В същото време опитът на страните, където пълната забрана за тютюнопушене на обществени места е въведена от години, доказва недвусмислен спад в сърдечносъдовите, белодробните, а за по-дълъг период от време - и на онкологичните заболявания", посочват от Коалиция за живот без тютюнев дим.
 
Приемането на забраната нареди България сред страните, които следват най-прогресивните европейски и световни политики в широк обществен интерес - нещо, което не сме свикнали често да виждаме, обявяват още обществениците.
 
Те цитират данни на Националния център за изследване на общественото мнение, според които над 60% от българите приемат и одобряват приетата забрана за тютюнопушене. Висшият административен съд пък се е произнесъл през 2011 г. , че тютюнопушенето не е индивидуално гражданско право за разлика от достъпа до чиста и здравословна околна среда, който представлява по-висш приоритет за държавата, припомнят още поддръжниците на забраната за тютюнопушене.
 
Според участниците в инициативата "България без дим" разпространяваните твърдения, че туристическият бизнес у нас ще пострада от налагането на забраната, не отговарят на истината.
 
По данни на Института за анализи и оценки в туризма резервациите за хотели и ресторанти за Коледа, Нова година, както и за предстоящия зимен сезон у нас вече са ангажирани при условията на пълна забрана за тютюнопушене; броят на туристите през изтеклия летен сезон е нараснал с 4 - 5 процента, а приходите от туризъм са се увеличили с 5 - 6 на сто, посочват от гражданските движения.
 
Според поддръжниците на забраната заведенията за хранене и развлечение сега имат възможност за лоялна конкуренция и увеличаване на печалбите си от подобрено обслужване.
http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Нов протест срещу забраната за пушене | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Нов протест срещу забраната за пушене
Автор: Anonymous да 2012-11-23 @ 14:49 EET
Трябва да забранят да се пуши около административни сгради и по автобусните спирки.Някакъв ужас е.Отляво  и от дясно ти стои някой и ожесточено пуши като ,че ли не са виждали цигари.Грозна картина пуши се къде ли не, преди поне само в кафенетата.
Нов протест срещу забраната за пушене
Автор: Anonymous да 2012-11-23 @ 16:35 EET

Ne e li po-dobre da zabranqt narkoticite, ili i vie ste za legaliziraneto na marihuanata kato v USA

 

Нов протест срещу забраната за пушене
Автор: Anonymous да 2012-11-27 @ 09:03 EET
Всичката Мара втасала,само цигарите са проблем в тая скапана държава!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди