изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:25 EEST
Ректори на близо 30 университета в Европа се обучават на лидерство и управление на промяната    
ОбразованиеВисше училище Международен колеж стартира проект Лидерство и управление на промяната във висшето образование в рамките на програма Темпус IV

   На пресконференция органазирана на 22 ноември в Добрич бе представен единственият одобрен в България проект по програма Темпус IV - Лидерство и управление на промяната във висшето образование с водеща огранизация Висше училище Международен колеж (ВУМК), който стартира на 15. октомври 2012 и се осъществява в рамките на програмата на Европейската Комисия. Програмата цели модернизация на системите за висше образование и подпомага реформите в учебното съдържание, управлението на висшите училища и подобряване на връзките между висшето образование и обществото и бизнеса в страните, които представляват външни граници на Европейския съюз.

В присъствието на представители национални и регионални медии, пресконференцията бе водена от Христина Армутлиева – мениджър международен отдел във ВУМК и ръководител на проекта, заедно със заместник ректора на Молдовския Държавен Университет - Ангела Никулица.

„Горди сме, че сме водеща организация в единствения проект одобрен по тази програма. Близо 30 ректора от цяла Европа се обучават във ВУМК от едни от най-добрите представители на мениджмънта в България, сред тях бяха проф. Румен Гечев – бивш министър на икономиката в България, г-жа Алета Фон Масенбах новият директор на Летище Варна, част от немската компания Фрапорт, преподаватели от нашето висше училище и световно известни учени.“- сподели по време на пресконференцият г-жа Армутлиева.

В проекта Лидерство и управление на промяната във висшето образование, ръководен от Висше училище Международен колеж, участват общо 29 организации – 28 висши училища от десет европейски страни и една бизнес компания от Великобритания. От страна на Европейския съюз в проекта освен българското висше училище участват още четири университета от Гърция, Португалия, Франция и Великобритания. Проектът цели реформа в системите за управление на общо двадесет и три висши училища от Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна чрез развитие на лидерски умения и придобиване на знания и опит в управлението на промяна от страна на ректори, заместник-ректоти, декани и ръководители на катедри и админостративни отдели.


Проектът Лидерство и управление на промяната във висшето образование е единствен по рода си за България. Висше училище Международен колеж е единственото висше училище, одобрено за водеща организация на проект в рамките на програма Темпус IV. Предвид мащабите на консорциума, проектът ще има въздействие не само върху организациите, включени в него, но и върху системите за висше образование в Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна като цяло.

Дейностите в проекта с продължителност 36 месеца стартираха с провеждането на първа среща на консорциума, която се проведе в сградата на Висше училище Международен колеж в град Добрич в периода 20. – 22. ноември 2012. В срещата освен представители на всички партньорски организации, със серии от лекции по лидерство и управление на промяната се включиха и представители на бизнеса и други висши училища от България. Целта беше иницииране на мащабен диалог за нуждата от реформи в системите за висше образование. В рамките на проекта ше бъде създаден мозъчен тръст, целящ модернизация в системите за висше образование в страните извън ЕС с участието на всички заинтерисовани страни. Освен това ще бъдат разработени доклад за текущите промени в системите за висше образование в страните в преход, сборник от иновативни практики за управление на промяната в университети от ЕС, програми за обучение на лидери във висшето образование, както и стратегия за управление на промяната във висшите училища в Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Над 700 представители на висшия мениджмънт в университетите от тези страни ще преминат през обучения в областта на лидерството и управлението на промяната.

 


Сходни връзки

Ректори на близо 30 университета в Европа се обучават на лидерство и управление на промяната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди