изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:32 EEST
Спадът в доверието към ГЕРБ се потвърди    
ОбществоВ началото на ноември ГЕРБ остава политическата формация с най-много привърженици. Симпатии към управляващата партия декларират 24,5% (с 2% по-малко в сравнение със септември). Близо 19% от интервюираните посочват, че симпатизират на БСП (с 1,5% повече от септември). Това показват резултатите от проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), съобщи “Фокус”.


Преди дни от "Галъп Интернешънъл" съобщиха, след проучване от по-рано този месец, че разликата между ГЕРБ и БСП е вече само 3%. Ако изборите са днес за ГЕРБ ще гласуват 23%, за БСП 20%.
През ноември 2009 г. разликата между двете партии е била 31% в полза на ГЕРБ, припомниха от "Галъп".

Изследването на НЦИОМ показва 6.4% симпатии към ДПС. През ноември с 2% нарастват привържениците на „България на гражданите”, които в момента са 6,2% от интервюираните.
Като симпатизанти на Синята коалиция (СДС и ДСБ) се определят общо 3,6% от участвалите в изследването, а като симпатизанти на „Атака” – 3%.
От по-малките партии, симпатии около 1% събират НДСВ, РЗС и ВМРО.

Институциите

От началото на лятото е налице тенденция към свиване на одобрението към парламента и на правителството, като заедно с това расте и неодобрението към тях, показват резултатите от проучването. Българите, които през ноември одобряват работата на кабинета, са 29% - с 2% по-малко от септември. Неодобрението към правителството е с двойно по-висок дял от одобрението (57%:29%).
Управляващите са критикувани най-често от възрастните и бедните респонденти.

В началото на ноември 2012 г., хората, които дават негативни оценки за работата на парламента, са четири пъти повече от преценяващите, че институцията работи добре (68%:17%). Одобрението към дейността на 41-то Народно събрание намалява с 5% спрямо септември, с толкова расте и неодобрението.

Леко нараства одобрението за работата на полицията и на армията (съответно с 2% и с 1%). В началото на ноември 42% одобряват полицията, а 40% – армията.
Лек ръст (с по 2%) бележи одобрението към дейността на съда и на прокуратурата. Въпреки това, обаче, одобрението към двете институции остава ниско.
Българската православна църква е одобрявана от 48% от българите. Изследването приключи в дните около смъртта на патриарх Максим и данните не съдържат оценки за последвалите събития.

Този месец няма значима промяна в дела на одобряващите работата на президента Росен Плевнелиев (52%). Неодобрение към работата на държавния глава продължават да изразяват една трета от интервюираните.

Партийни лидери

Одобрението за работата на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов намалява с 3% и в началото на ноември е 43%. Неодобрението към него в началото на ноември е 49%. Борисов се ползва с висока подкрепа сред симпатизантите на ГЕРБ – одобряват го 91% от тях.

Сергей Станишев е най-одобряваният лидер на парламентарна група с одобрение от 28%. В сравнение със септември, неодобрението към него намалява с около 2%. Към момента Станишев е одобряван от 83% от социалистите.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров остава един от политиците с най-висока подкрепа сред своите избиратели (сред 92% от тях).
За последния месец с по 2% се свива одобрението за работата на Красимир Велчев, председател на ПГ на ГЕРБ, и на Иван Костов, съпредседател на ПГ на Синята коалиция. Одобрението към Мартин Димитров се повишава минимално – с 1%.

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов е непознат за над 80% от българите, поради което одобрението към него е много малък дял – 2%.

Министрите

В началото на ноември най-одобряваните членове на кабинета са Лиляна Павлова (с одобрение от 50%), Мирослав Найденов (с 42% одобрение) и Цветан Цветанов (с 42% одобрение).
Непосредствено след тях се нареждат Вежди Рашидов (с 34% одобрение), Николай Младенов (с 33% одобрение), Сергей Игнатов (също с 33% одобрение) и Свилен Нейков (с 31% одобрение).
От септември насам най-голям ръст (от 7%) бележи одобрението за работата на министъра на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски, който е одобряван от 25%.
През последните месеци расте както одобрението, така и неодобрението към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Подобна тенденция НЦИОМ регистрира и в оценките за работата на здравния министър Десислава Атанасова.
Нараства критичността към ресорите „социална политика” и „финанси”.

Изследването е проведено от 1-ви до 7 ноември 2012 г. и обхваща 1000 пълнолетни български граждани в 86 населени места в страната.  http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Спадът в доверието към ГЕРБ се потвърди | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди