изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-23 @ 17:17 EEST
Какви са заплатите на германците    
Европейски съюзФинансовият министър Симеон Дянков наскоро обеща да достигнем доходите на германците за 10-12 години. Мнозина българи предпочетоха да не чакат това да се случи и избраха емиграцията. На какви заплати можем да се надяваме в Германия, разкрива публикация на Дойче веле. Какво заплащане можете да очаквате след десет години трудов стаж в страната? Предлагаме ви резултатите от допитване до близо 200 000 души с различни професии. Едно важно уточнение: става дума за брутно възнаграждение, като данъците и отчисленията върху заплатите могат да достигнат 40%.Заплатите на лекарите в болниците
Само две професии осигуряват по-висок среден доход от лекарския - електроинженерите и химиците. След десет години трудов стаж в болница или клиника месечната заплата на един лекар в Западна Германия е 4 295 евро бруто, а в Източна – 3 720 евро.
Заплатите на зъботехниците
В Германия зъботехниците печелят доста по-малко от зъболекарите. В западните провинции те могат да разчитат на 2 127 евро месечно бруто, а в източните - на 1 722 евро.
Богати ли са банковите служители?
Един банков служител с 10-годишен опит в бранша печели значително по-добре от работещите в търговията на дребно например. Заплатата на банковите служители в Западна Германия е около 2 983 евро бруто, за източните провинции цифрата е 2 762.
Колко печелят химиците?
Сред десетките професии в проведеното допитване тъкмо химиците печелят най-много. Средната брутна заплата на Запад е значително по-висока – 4 514 евро, докато на Изток химиците изкарват по 3727 евро бруто.
Електроинженерството - мъжка територия?
Само 3% от интервюираните електроинженери са жени. Повечето в този бранш си изкарват прехраната в големи фирми – с повече от 500 служители. Месечната заплата в западните провинции достига 4 342 евро бруто, а в източните - 3 320 евро.
Какви са заплатите на журналистите?
Журналистическата професия също носи добри доходи в Германия. Сред журналистите с десетгодишен стаж най-високи са доходите на работещите в големи издателски къщи. В Западна Германия те възлизат на 4 102 евро бруто, а в Източна – на 3 695.
Работиш нависоко, печелиш прилично

Майсторите на покриви в Германия обикновено работят за малки фирмички, а заплащането им достига прилично за страната равнище. В западните провинции те изкарват по 2 892 евро бруто, а в източните – 2 268 евро.
''Горчивият'' хляб на пекарите
Пекарите и сладкарите всекидневно "подслаждат" живота на своите клиенти, но техният собствен хляб е доста "горчив". След десет години в бранша хората от тази професия изкарват месечно едва 1 803 евро бруто в Западна Германия и 1 441 евро в източната част на страната.
Пари по телефона
Да си дежурен на "гореща линия" не носи много пари. Сред служителите в кол центровете по-добре печелят единствено шефовете на екипи. Един консултант в Западна Германия печели 2 151 евро бруто, а в Източна Германия заплатата след десет години стаж е само 1 695 евро.
Не всеки търговец е богат

Каква ли заплата получават служителите в сектора "търговия на дребно"? Десетгодишен трудов стаж в този бранш може да Ви осигури месечен приход от 2 174 евро бруто, ако работите в западната част на Германия. В източната част на страната търговските служители изкарват по 2 055 евро бруто.
С колко живеят болногледачите?
В Германия тази професия практикуват и немалко чужденци - най-вече от Източна Европа, включително и от България. След десет години стаж в Западна Германия брутното месечно възнаграждение в тази сфера възлиза на 2 145 евро, а в Източна на 1 644 евро.
Колко печелят архитектите?
Изводът е неочакван, но след десетгодишна практика средната заплата в този бранш не е сензационно висока. Преди данъци и отчисления един архитект в Западна Германия изкарва средно 2 965 евро месечно, докато неговият колега на Изток взима 2 675 евро. Трябва да се отбележи, че архитектите, които работят в големи фирми, печелят доста по-добре.
Тежък труд за малко пари
Оказва се, че две трети от възпитателите в детските градини, взели участие в проучването, са жени. След десет години педагогически стаж възнаграждението им достига до 2 359 евро бруто в Западна и 2 039 евро в Източна Германиял
Бедните фризьори!
Това е единствената професия, в която източногерманците печелят по-добре. Заплащането като цяло в бранша обаче е доста ниско - около 1500 евро бруто на месец.
Парите на готвачите
120 000 души в Германия си изкарват хляба край печката. Прочутите телевизионни готвачи, които водят собствени кулинарни предавания, печелят доста добре, обикновените им колеги обаче трудно свързват двата края. Един готвач в Западна Германия живее с 1 728 евро бруто на месец. 1 353 евро е доходът за източната част на страната.
Общите работници печелят малко
И в Германия тази тежка професия не е добре платена. Един общ работник изкарва по-малко от 2 000 евро на месец. На Запад става въпрос за 1 946 евро бруто, на Изток – 1 633 евро бруто на месец.
Охранителите не са на почит
И тази професия е в най-долната част на списъка, когато става дума за пари. Разликата в заплащането в Източна и Западна Германия не е съществена. Подобно на фризьорите, охранителите печелят по 1500-1600 евро на месец. http://banks.dir.bg
 


Сходни връзки

Какви са заплатите на германците | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди