изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:34 EET
Интригата от Марс или мълчанието на Гроцингер    
По света Марсоходът „Curiosity” получи шокиращи данни, достойни за „вписване в учебниците по история”, заяви научният ръководител на мисията Джон Гроцингер. Той не каза нищо повече, като обясни, че резултатът трябва да бъде проверен многократно.

Но даде да се разбере, че тайната ще бъде разкрита на съвещанието на Американския геофизически съюз, което ще се проведе от 3 до 7 декември в Сан Франциско

В последно време „Curiosity” се намираше на пясъчната равнина в гигантския кратер Гейл. Преди повече от седмица там започнаха първите химическите изследвания на почвата. Взетата с манипулатора шепа пясък е провела 2 денонощия в апарата, и е бил изследвана от 2 инструмента. Първият - SAM - търси блокове на органични молекули. Вторият уред - CheMin- определя химическо-минералогичния състав. Ако тайната, която засега не разкрива наземния екип на „Curiosity”, е че на Марс е бил намерен органичен живот, то, разбира се, това това е много важно откритие, смята биологът от МГУ Елена Воробьова:

- Досега никой не е намирал там органичен живот. Но не съм много сигурна, че уредите, които са там, могат да го открият надежно. Някои блокове - може би. Ако те са намерили едновременно 2 биомаркера, това още не означава 100-процентово потвърждаване на признаците за биологични процеси, но вече има голяма вероятност.

В Москва, в института за космически изследвания, изглежда, вече знаят подробности. Но Игор Митрофанов, чийто екип създаде за марсохода руския неутронен детектор DAN за търсене на вода, също отказа да съобщи нещо конкретно:

- Не мога да коментирам думите на ръководителя на мисията. Мисля, че той сам трябва да направи това.

Игор Митрофанов, все пак, разказа за „Гласът на Русия”, как се управлява „Curiosity”. Този уред е плод на труда на учените от няколко страни и екипът от специалисти от всяка от тях постоянно управлява своя научен инструмент на апарата. Първите 90 дни след кацането на марсохода всички екипи се намираха в центъра за управление в САЩ. Руският също. Той се върна неотдавна, пояснява ученият:

- Сега, след 90 дни, управлението се води от научните институти на всяка страна. Ние управляваме нашите уреди от Москва. Заради голямата часова разлика със САЩ нашият екип работи нощни смени. Анализираме данните, даваме предложения по работата на уреда за следващия ден, изпращаме команди.

Що се касае до тайната находка, то, по думите на Митрофанов, тя ще бъде обявеня в началото на декември. При това не само в САЩ, но и в Москва, където ще се проведе пресконференция.

http://bulgarian.ruvr.ru

 


Сходни връзки

Интригата от Марс или мълчанието на Гроцингер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди