изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:55 EET
Китай показва юмрук на САЩ в Тихия океан    
Китай Китайските военни корабостроители развиват „духа” на 18-я конгрес на Компартията. Те поднесоха на конгреса подарък – самолетоносача „Ляонин” и сега са готови да строят нови самолетоносачи, каза главата на Китайската държавна корабостроителна корпорация Ху Венмин, в завода на който бе дообзавеждан купеният в Украйна тежък съветски самолетоносач „Варяг”, превърнат в „Ляопин”.

Това е първото заявление след 18-я конгрес на Компартията, потвърждаващо курса към модернизиране и превъоръжаване на Военно-морските сили на Китай, казва експертът от Института на Далечния Изток Яков Бергер:

- Един от конструкторите на самолетоносача „Ляонин” беше казвал, че са получили „Варяг” като площадка за боклук, а са направили от него модерен самолетоносач. Китай отдавна планира да създава свой флот от самолетоносачи. Засега моделът се отработва само на базата на „Варяг”, след това ще строят сами. Тази цел е поставена още преди конгреса, но там беше потвърдена.

Ху Венмин съобщи, че Китай е готов да строи големи „авиационни бази в морето”, без да уточни техния брой. Освен това, страната ще увеличава производствените си мощности за оръжия и всичко необходимо на самолетоносачите. Според генерал-майора от запаса Владимир Дворкин, Китай напълно може да се преодолее положението си на единствен член на Съвета за сигурност на ООН, който няма самолетоносач, създаден със собствени сили:

- Това е сложна задача, но мисля, че Китай ще успее, щом като създава собствен флот от ракетни подводници. Това е само въпрос на време и ресурси. Ресурси Китай има, времето, разбира се, няма да е кратко, но китайците никога не мислят с текущи категории.

Програмата за строителство на самолетоносачи е директно свързана с намерението да получи нови аргументи в териториалните спорове със съседите, подчертава експертът Яков Бергер:

- На Япония спешно й потрябва да национализира островите Сенкаку, на китайски – Дяоюйдао. От гледна точка на Китай, това е търговия с китайски острови. И модернизирането на Военно-морските сили следва да се разглежда като отговор на тази крачка.

Владимир Дворкин смята, че групата самолетоносачи е и нов аргумент на Китай в геополитическия спор със САЩ:

- Задачата е в запазването на своето влияние в крайбрежните морета и проливи. Сега там господства американският флот. САЩ залагат на укрепване на присъствието си в Тихия океан, като го обясняват с интересите на държавната сигурност. Самолетоносачите са отговор на Китай на тези американски планове.

Съдейки по всичко, противоборството на САЩ и Китай в Тихия океан ще се изостря. Това е свързано с намерението на Пентагона да прехвърли там до 60% на Военно-морските си сили, в това число основните групи самолетоносачи. А това пък е удар по интересите на Китай, която смята региона за свой и има намерение да играе там по свои правила. Изглежда обаче, че самолетоносачите ще се окажат недостатъчни за да се преломи положението във военно-политически план. И Пекин го разбира това много добре. Значи напълно може да се очаква появата и на нови военно-политически „подаръци”. Този път за пролетната сесия на Общокитайското събрание на народните депутати, на която ще бъде избрано новото ръководство на страната. http://bulgarian.ruvr.ru
 


Сходни връзки

Китай показва юмрук на САЩ в Тихия океан | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди