изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:40 EEST
Тодор Димов от Разград проговори: След разработката срещу Куйович започнаха да ни поръчват!    
Интервюта

Издъниха и сътрудник на службите, който беше предал голяма пратка хероин, знам, че вече е платено за главата му

Тодор Димов е бившият заместник шеф на полицията в Разград, който се прочу покрай скандала с фалшивия паспорт на черногорския наркотрафикант Будимир Куйович.



След близо 5 години мълчани, Тодор Димов реши да разкрие единствено пред „ШОУ” своята истина за скандалната разработка. Условието му е да не споменава имена поради съображения за личната си безопасност.


- Каква е истината по случая с фалшивия паспорт на Будимир Куйович и защо накрая ви осъдиха?
- Станах жертва, защото си позволих да се опълча на големите началници, които тогава бяха в МВР. Вече всеки сам може да си задава въпроса защо се случи така, аз лично не мога да кажа.

- Имаше ли негласна оперативна комбинация по случая с Куйович - да бъде пуснат с паспорта, с цел да бъде разкрито по-голямо престъпление? И ако е така – защо после отрекоха?
- Предложих да се направи оперативна комбинация, тъй като Куйович и обкръжението му бяха предприели вече определени действия по реализацията на голяма пратка хероин. Самият черногорец беше тръгнал да си прави паспорт и документацията беше задвижена. Трябваше или да спрем изготвянето на паспорта, или да продължим разследването на пратка с 4 тона хероин.
Оперативната информация беше, че това количество наркотик трябва да бъде прекарано на няколко пъти от Турция към страни от Европейския съюз, като България беше транзитна за пратката.

- Искате да кажете, че на практика така е осуетено разследването за хероина?
- Може да се каже, че

провалиха тотално цялата операция

Имам предвид, че тогавашни големи началници в МВР предварително бяха решили да прецакат всичко. Цялата работа беше - занимаваме ли се с идеята, че Куйович ще си прави паспорт, защото сме го прихванали вече, или ще си продължаваме със следеното му, защото вече 6 месеца оперативно разследвахме подготовката за трафика на хероин. Докладвах на когото трябва и той разпореди работа по доказване на трафика на наркотика.

- Защо се отметнаха после?
- Защото не са мъже! Съдията (полковник Красимир Гайдаров от Варненският военен съд), който ни осъди, го каза това: “За разлика от генералите, вие се държахте достойно”. Аз не съм тръгнал да се договарям с Куйович. Всичко, което бе направено тогава, бе в интерес на обществото.

- Кой имаше интерес от това?
- Бях поръчан – не да бъда ликвидиран, а да ме отстранят от службите. За да стане това, трябваше да бъда компрометиран професионално. Смачкан дори и на практика унищожен.

- Какво стана с колегите и агентурата ви, след като гръмна скандалът с паспорта на Куйович и излезе наяве цялата ви шпионска схема?
- Това беше може би възможно най-лошото в случая. Служителите, секретните сътрудници, участвали в тази операция - всички те бяха осветени. Не знам случайно или с цел, но това беше направено и така животът на всички се изложи на опасност. Вероятно вече сме поръчани по много от операциите, в които сме участвали. След като ни „изпържиха” по случая с Куйович, веднага стана ясно, че един от хората, които са работили с наркотрафиканти, се явява и сътрудник на службите. Друг наркотрафикант веднага направи връзката и му стана ясно кой го е издънил за една голяма пратка с хероин и съответно поръча нашият оперативен източник. Това не е шега, все пак става дума за стотици хиляди, ако не и милиони евро загуба за наркотрафикантите.

- И на колко оцениха главата му?
- И да имам такава информация няма да е изнеса. Според мен

всичко стана заради амфетамините

Защото тук се произвеждаха амфетамини и се правеше бартер с хероин от Турция. За това скочиха всички. Опитваха се да вербуват офицери, плащаха си и т. н.

- Вие жертва на амфетаминовата мафия ли станахте?
- Силно казано. По-скоро на отделни личности, които вероятно са имали някакви обвързаности. В крайна сметка всички, освен един от ръководните кадри в МВР, се отдръпнаха и се направиха на разсеяни. Само той каза: „Да, аз знам за тази оперативна комбинация. Работихме съвместно...”. Всички други се отметнаха.

- Има ли още опасност за живота ви, за този на сътрудниците ви, на агентурата... Притеснявахте ли се да не ви поръчат?
- Разбира се, че имаше и има опасност. Всеки ден живея с идеята, че може да ми е последният. Че все някога може нещо да ми се случи – да ме гръмнат, взривят. Много ми е тежко сега, защото постоянно се налага да проучвам кой и какво смята да прави срещу мен. Постоянно съм нащрек за живота си. Освен това има и друга страна на въпроса. Очернени сме. Обществото остана с идеята, че има нещо нередно в цялата работа. Беше пуснат дори слух, че съм бил взел пари. Аз никакви пари нямам. Сумата, която се спрягаше, бе 300 000 евро. После удобно поднесоха на обществото, че е отстранен заместник-директорът на разградската полиция, т. е. – аз. Така се втълпи на всички, че аз съм този, който е взел парите.

- Каква всъщност е ролята на амфетамините в случая, защото все пак става дума за 4 тона хероин?
- Амфетамините се трафикират към Турция и правят бартер за хероин. Конкретно за операцията срещу Куйович - имахме информация, че ще подготвят за трафикиране 4 тона хероин към Европа. Примерно теб те контролираме и следим. И научваме, че ще пренасяш от Варна към София един тон хероин всеки месец. Разбираме, че утре ще си даваш документи в полицията за издаване на фалшив паспорт. И ако ние реагираме, ще разбереш, че те следим и подслушваме. И за това докладвахме на ръководството, за да разберем какво ще правим – продължаваме ли с оперативната комбинация или не. Естествената реакция бе да си осигурим възможност да видим всичките свръзки на Куйович в наркотрафика, както и получателите на пратката с хероин.

- Имаше ли по-големи риби от Будимир Куйович в случая?
- О естествено , че имаше! Само на „телефонния контрол” какви риби бяха наскачали...

- Какви?
- Предпочитам да не коментирам в тази насока. Tова е много чувствителна материя...

- А имаше ли някаква вътрешна интрига в МВР, която да цели дискредитирането на висши ченгета и овладяването на ключови позиции в системата?
- Да, например

аз се оказах удобен за дискредитирането на Илия Илиев

- като главен секретар на МВР и ме използваха точно за това. Просто тази разработка се оказа подходяща възможност за разчистване на сметки .

- Но само амбиция за издигане в кариерата ли е целяла интригата за овладяване на позицията главен секретар или и нещо друго?
- Със сигурност издигането в кариерата е едно от основните неща. Будимир Куйович беше много подготвен по отношение на нашите методи и средства, което само по себе си означава, че има тесни приятелства с хора от службите.

- Да разбирам ли, че някой е имал интерес да бъде разкаран Илиев, за да може да бъде „опънат чадър” над определени дейности и хора?
- Аз знам много неща, но не мога да ги докажа към момента. Кой за какво е назначаван и как. Но губи смисъл това, защото както казах – материята тук е много чувствителна. Много хора ще подскочат.

- Имате ли данни за производство на амфетамини в страната ни по онова време?
- Амфетамините и точно каптагонът се произвеждаше в нашите заводи и всичко се изнасяше за Сирия. Себестойността му е ниска, но надолу става сериозно – цената се качва многократно. Сега не знам дали някой произвежда амфетамини в България, производството е изнесено в Турция, като продукцията отива отново за арабския свят.

- От всички видове дроги от амфетамини ли се печели най-много?
- Ами за България - да.

При хероина се печели най-вече от трафика

Наемат те примерно да организираш пренасяне от Турция към Холандия, на 1 килограм се плаща определен дивидент. В много от случаите се краде от пратката. Ако е примерно 100 килограма, се крадат 20, правят се примеси и пак се докарва първоначалното количество. После, като се усетят, че наркотикът е премесен, тръгват да ги гърмят. Кокаин се поръчва само за външни пазари. През България минава транзитно. Тук няма консумация, защото е прекалено скъп.

- Колко са хората като вас в България, специалисти в шпионажа и противодействието на международния наркотрафик?
- На годината стават определени, контролирани доставки за България, чийто брой няма да назова по ред съображения. Част от тях са били мои разработки, имало е и реализации по поръчка на външни служби. На практика в този вид дейност специалистите се броят на пръсти.

- Бяхте казали, че ще си търсите правата в Международния съд в Страсбург заради неправомерното ви осъждане. Направихте ли го вече?
- Подал съм документи в Международния съд в Страсбург, но там правораздаването става бавно, заради множеството дела. Ще минат може би 7 – 8 години, докато се произнесат по моя казус. Иначе съдя държавата за 300 000 евро – точно толкова, колкото беше пуснат слух, че едва ли не съм взел за паспорта на Куйович.

Едно интервю на Орлин ФИЛИПОВСКИ

ОЩЕ РАЗКРИТИЯ И РАЗСЛЕДВАНИЯ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА "ШОУ", КОЙТО ИЗЛИЗА ВЪВ ВТОРНИК, 27 НОЕМВРИ

http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Тодор Димов от Разград проговори: След разработката срещу Куйович започнаха да ни поръчват! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди