изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:37 EEST
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ВРЪЧИ ГРАМОТА НА КРАЕВЕДА ИВАН ЖЕЧЕВ    
Култура

По покана на краеведа и заслужил родоизследовател Иван Жечев, областният управител Желязко Желязков инициира посещение на първата частна музейна сбирка в Добруджа, организирана от него в дома му в с. Тянево.



Заедно със зам.-областния управител Стефка Генчева, кмета на Крушари Добри Стефанов, зам.-кмета на Добрич Иван Колев и представители на общини и журналисти, областният управител разгледа с интерес изложбата под наслов "Под бащината стряха". Тя включва предмети от бита, народни носии и богата колекция от над 700 снимки и архивни материали, запечатали добруджанското минало, бит и фолклор. Експозицията е постоянна, като непрекъснато се усъвършенства и обогатява. Чрез нея Иван Жечев се разкрива като изследовател на родовата памет задълбочен познавач на добруджанския танцов фолклор, организатор на десетки родови срещи. Събрал е стотици архивни материали /снимки, ръкописи, спомени и др./, свързани с историческото минало на добруджанските села.

 

 

Спазвайки традицията, Желязко Желязков поля дръвчето, посадено при откриването на музея през 2008 г., подписа се в Почетната книга за гости, разгледа с интерес фотоизложбата и поздрави домакина за неговата упорита, многогодишна и безкористна изследователска дейност за съхранение на добруджанските традиции: „Прекланям се пред всеотдайния труд, в резултат на който е създаден този кът на българщината - заяви Областният управител Ж. Желязков. - И се гордея, че тази първа частна музейна сбирка е създадена в област Добрич”.

За патриотичната народополезна дейност и активен принос за съхранение и популяризиране на добруджанските традиции и фолклор, областният управител връчи грамота на заслужилия родоизследовател и краевед. В знак на благодарност, Иван Жечев подари на гостите своята книга „Моите житейски пътеки”. НДТ

 


Сходни връзки

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ВРЪЧИ ГРАМОТА НА КРАЕВЕДА ИВАН ЖЕЧЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди