изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:27 EET
Как 70-годишен гуру повдига слон и самолет гледат пловдивчани    
Любопитно

92 146 килограма повдигнати за 4 часа от 70-годишен човек! Впечатляващо, феноменално! Така възкликнаха няколко спортни легенди, дошли да разгледат изложбата „Повдигане на света с единството на сърцето” в Галерията на пловдивските художници на „Гладстон”. Асен Златев (щанги), Николай Бухалов (кану), Орлин Стоянов (културизъм), Йордан Митков (щанги), Иван Гарабитов (борба), Иван Михайлов (бокс), Лиляна Томова (бягане) и Виден Апостолов (футболист) се удивиха на изумителните силови постижения на Шри Чинмой (1931-2007 г.), прочутия философ, духовен учител, художник, поет, музикант и основател на най-дългите ултрамаратони в света.



Пътуващата международна експозиция, която тръгна миналата година от Ню Йорк, е в негова памет, в памет на един от най-големите радетели за мир в света, в памет на човека, който 35 години води медитация в ООН и се стреми към непрекъснато „себенадминаване“, защото за човешкия дух няма невъзможно и възраст.

„Възрастта е само в нашите умове“, казва Шри Чинмой. За да докаже неограничените възможности на човека и независимостта от годините, той започва да вдига тежести на 53 години. Чрез специално изработени за него уреди успява да повдигне хеликоптер (1 451 кг), африкански слон (3 447 кг), самолет (14 061 кг). Дори след 70-годишна възраст продължава да подобрява личните си рекорди. На тази преклонна за мнозина възраст, Шри Чинмой прави феноменално постижение – за 4 часа повдига последователно тежести с общо тегло над 92 тона. Именно този негов свръх рекорд е основната сюжетна линия на документалния филм „Предизвикателство към невъзможното”, който изгледаха българските спортни звезди при откриването на изложбата „Повдигане на света с единството на сърцето”. „Иван Абаджиев ни е карал да вдигаме на ден по 40-50 тона, при това сме били по на 20 и няколко години“, коментира с удивление олимпийският шампион на щанги от Монреал76 Йордан Митков.

Във филма зрителите видяха и чуха мнения на световни личности като майка Тереза, Кофи Анан - седмия генерален секретар на ООН, лекоатлетът на хилядолетието Карл Люис, Нелсън Мандела, Мохамед Али и др. за делото на индийския гуру. Лентата „Предизвикателство към невъзможното” е участвала на над 70 филмови фестивала.

Филмът сякаш зареди с позитивна енергия всички присъстващи. За повдигането на духа със сигурност допринесоха и няколкото изложени картини на Шри Чинмой, вдъхващи хармония и равновесие.

Всички посетители с интерес разгледаха множеството фотоси и се докоснаха до 8 специално изработени уреди, с които духовният водач е повдигал невероятните тежести. С тях той е повдигал и политически и духовни лидери, хора на изкуството и науката, в знак на уважение към приноса им за напредъка и обединяването на човечеството.

„Ако Шри Чинмой беше тук сега, той непременно щеше да Ви повдигне”, обърна се към българските спортисти европейският директор на изложбата Критарта Брада. Чехът е бил 18 години до духовния учител. Последовател на Шри Чинмой е и координаторът на изложбата Андрей Стефанов. 24-годишният студент по фармация в Медицинския университет – Пловдив стана известен миналата година с класирането си на второ място на ултрамаратона в Ню Йорк, където пробяга 1052 км за десет дни. За подготовката си тогава Андрей се довери на заслужилия треньор по борба Иван Гарабитов.

Пътуващата международна изложба „Повдигане на света с единството на сърцето” ще остане в Пловдив до 2 декември, като всеки делничен ден ще има безплатни прожекции на филма „Предизвикателство към невъзможното” от 17:30 и 19:15 ч., в събота и неделя от 11:30, 15:00, 17:30 и 19:15 ч. Изложбата е отворена от 10:00 до 20:00 часа. Входът е свободен.

 

Катя Стайкова

 


Сходни връзки

Как 70-годишен гуру повдига слон и самолет гледат пловдивчани | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди