изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:26 EET
Собствениците на земи се надигат срещу арендаторите    
Земеделие Изготвили сме обръщение до президента, премиера и председателя на НС, в което посочваме, че много от собствениците на земи, възстановени по закон, през годините бяха принудени да дадат земите си под аренда и сключиха изключително неизгодни дългосрочни договори. Това заяви Борис Антонов, председател на УС на Гражданско сдружение на собствениците на земеделска земя в парламента след среща с депутати от ПГ на Коалиция за България, предаде БГНЕС.


"Арендата на един декар в много райони на страната се равнява на стойността на десетина хляба, на два килограма сирене или килограм месо", каза Антонов. В други райони кооперации и арендатори плащат три-четири пъти по-висока рента. "Причината е в арендните отношения - тези от нас, които бяха хванати в капана на дългогодишните договори с неизгодни клаузи и досега остават такива, близки до феодална зависимост", отбеляза Борис Антонов.
 При друга част от собствениците земите им са попаднали в т.нар. бели петна и при тях ситуацията е още по-зле.
Питахме министъра на земеделието за проблема и отговорът оттам бе - "съдете арендаторите", каза Антонов.
 
По думите му причината е в текстовете на закона за собствеността и ползването на земеделските земи, както и в подзаконовите актове, в които всичко е изопачено в интерес на определени групи хора, на едрите арендатори.
"Нашето искане е да се разработи нов Закон за арендата в земеделието и държавата да заеме своето място като регулатор, а собственик и арендатор да бъдат равнопоставени, настояват от сдружението. Държим да се определи и минимална цена на рентата, да се разработят правила за ползване на земята, за да не се трови тя с различни отрови, да се прекрати и продажбата на земя на чужденци, което застрашава националната сигурност на страната", обясни председателят на гражданското сдружение.
 
Той призова всички заинтересовани да дойдат на 29 ноември т.г. в Дома-паметник "Ал. Стамболийски" на събрание на сдружението, за да дискутират как да се борят по-ефективно за правата и интересите си.
 
"Според мен тази тревога е основателна и цинизмът на тази практика е безкраен", каза депутатът Георги Божинов след срещата с представители на собствениците на земи. Той обясни нелепата схема по ползването на т.нар. бели петна, непотърсени от собственици земи, с които в момента се облагодетелстват големите арендатори, а не общините.
 "Това, което чухме като предложение ще го разработим като законови промени и ще го внесем в Народното събрание, ще настояваме да има единен аренден договор за всички", посочи в коментар народният представител от КБ Пенко Атанасов.
 По думите му за 2010-2011 г. никакви арендни такси и плащания не са внесени по сметките на общините, а внесените тази година са 20 пъти по-малко от реалното. "Заобикаля се закона от едрите арендатори, които ползват т.нар. земи "бели петна" и ще помогнем на собствениците на земи да получат справедливост в отношенията си с арендаторите", допълни той. http://dnes.dir.b

НА КОИ АРЕНДАТОРИ ИМАТЕ ДОВЕРИЕ?

КОИ АРЕНДАТОРИ, СПОРЕД ВАС, СА МОШЕНИЦИ?

 


Сходни връзки

Собствениците на земи се надигат срещу арендаторите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди