изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-08-09 @ 08:13 EEST
България пада във всички класации    
Новини Публикуваните през последната година класации показват, че България влошава позицията си във всички, с изключение на една. Затова Институтът за пазарна икономика препоръчва 84 мерки. Единствената добра новина е при защитата правото на собственост, където страната вече не е на последно място, а изпреварва Румъния, показва изследване на ИПИ и фондация "Фридрих Науман". Резултатите на България в сравнение със страните от ЕС могат да се разделят в три групи:

 • Посредствени резултати (между 10-20%) – в индексите за икономическа свобода и този за правене на бизнес България се представя на средно ниво, но далеч от първенците в ЕС Финландия, Ирландия и Дания.
 • Лоши резултати (между 0-10%) – конкурентоспособността, правото на собственост и развитието на електронното правителство в страната класират България сред държавите на опашката и далеч от Финландия и Холандия, които водят при отделните индекси.
 • Дъно - на абсолютното дъно, или последна в ЕС, се представя България по отношение на човешкото развитие и възприятието на корупцията. Първенците тук са отново Финландия и Холандия.
 • Сред мерките, които ИПИ препоръчва са образованието по специалности, за които е видно, че не осигуряват работа, да е изцяло платено, както и да има ваучерна система при финансирането на начално, основно и средно образование. Институтът предлага още да отпаднат колективните трудови договори и клас прослужено време в частния сектор.
  Интересна идея е премахването на ограниченията пред практикуването на свободни професии като адвокати, нотариуси, инженери, архитекти, одитори, фармацевти.
  Такива например са ограниченията за цени и реклама, териториални и географски ограничения изпити и изисквания за опит. ИПИ се застъпва и за това работещите да могат да се осигуряват в частни фондове, вместо в НОИ и здравната каса.
  По традиция икономистите искат намаляване на данъци, този път предлагат:
  • 0% данък дивидент, сега е 5%;
  • 10% данък върху ЕТ, сега е 15%;
  • 0% данък върху застрахователните премии, сега е 2%;
  • 0% данък наследство, сега е между 0,4-6,6%.

  http://banks.dir.bg

   


  Сходни връзки

  България пада във всички класации | 0 брой коментари | Регистрация
  Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

  Stats
   Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
   Всички права запазени.
  Powered By Geeklog 
  Страницата е генерирана за 0.09 секунди