изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:17 EET
Социологическо проучване: "Атака" и РЗС с шанс за следващия парламент    
НовиниОсвен ГЕРБ, БСП, ДПС и "Движение България на гражданите" шанс да влязат в следващия парламент имат също "Атака" и РЗС. Това сочат резултатите от социологическо проучване на Института за модерна политика, направено между 1 и 8 ноември сред 1000 пълнолетни жители на 86 населени места в страната. На анкетираните е поставен въпросът "За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?".


Според социолозите, въпреки че "Атака" (3.6%) и РЗС (1.9 на сто) получават под минимума от 4% за влизане в Народното събрание, те имат реален шанс да успеят на изборите догодина, тъй като биха могли да привлекат гласове от заявяващите, че няма да гласуват - 21%, и от разпиления националистически вот - 17%.

В условията на криза националистическите партии консолидират вота на недоволните, напомниха от института, а в полза на "Атака" работят и общественият интерес около делото в Пазарджик за проповядване на радикален ислям и скандалът в Кърджали около противопоставянето на ДПС ген. Делов да бъде обявен за почетен гражданин на града.

РЗС според социолозите на института притежава сериозен потенциал за разрастване, тъй като на частични местни избори показа, че има реални структури, способна е на мобилизация в предизборна кампания и влезе в коалиция с формацията на бизнесмена Веселин Марешки.

По данните от проучването ГЕРБ събира 26,1%. Според Института за модерна политика управляващите се радват на стабилна подкрепа, най-вече заради липсата на тяхна алтернатива в дясното политическо пространство. Въпреки това се наблюдава ерозия в подкрепата към ГЕРБ спрямо резултатите от проучванията през 2009 г.

На второ място се нарежда БСП с 21,1 на сто от гласовете на респондентите. Авторите на изследването допускат, че този резултат показва максималната мобилизация на електората на лявата партия, тъй като е получен при дебатите около предстоящия референдум за ядрената енергетика след подписката на БСП за допитване за АЕЦ "Белене".

ДПС има сега 4,9%. За партията на Меглена Кунева биха гласували 4,3%. Липсата на увеличаване подкрепата към нея социолозите обясняват със самоопределянето й като дясна. Според тях така се налага формацията да дели много тесен електорат със СДС и с ДСБ. Друга причина според тях е присъствието на бивши министри и кметове в движението, които са били част от властта в продължение на 10 години и трудно биват идентифицирани като лица на промяната.

Изследването проверява какъв е шансът на независими граждански листи. Идея на "Движение Модерна България" е освен партиите и коалициите за изборите кандидати да предлагат и граждани.

Гражданските листи срещат одобрението на повече от половината от респондентите, участвали в проучването. Резултатите от изследването показват, че 51 на сто биха гласували за кандидати, издигнати от граждански листи, а 65% от анкетираните смятат, че няма партия, която защитава техните интереси.
http://www.dnevnik.bg

Цялото проучване

 


Сходни връзки

Социологическо проучване: "Атака" и РЗС с шанс за следващия парламент | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди