изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:33 EEST
Откриха имането на древен милионер    
Новини 40 сребърни монети, скрити в древен тайник, откриха пловдивските археолози. Попаднахме на находката по време на финалната за годината работа на Одеона, съобщи ръководителят на разкопките Мая Мартинова. По думите й за времето си монетите са представлявали истинско съкровище и техният притежател е бил много богат човек, съизмерим с милионер в днешно време. Това, че са били в тайник в пода, според нея означава, че са сложени там при извънредни обстоятелства и собственикът е имал намерение да си ги прибере по-късно. Нещо обаче го е възпрепятствало да го направи - вероятно е бил убит.


Монетите са изключително добре запазени, а това означава, че не са били дълго време в обращение. Те са сечени през III век, като върху тях са изобразени различни римски императори. На някои има и божества. Част от тях са по-големи, други - по-малки. Изобразените върху едната им страна императори са предимно от династията на Северите. Ясно се различават имената като Гордиан I, Гордиан II, Филип Араб, Север Александър Максимин Тракиец и др. От началото на проучванията на Одеона през месец май на обекта са намерени над 600 монети, обяви Мая Мартинова. Всички те заедно с новата находка ще попълнят колекцията на Археологическия музей в Пловдив. По време на представянето на находката бе и кметът Иван Тотев, който обяви, че откритото съкровище е поредното доказателство за древността на града. Той съобщи, че за следващата година общината е предвидила още 400 000 лева за продължаване на археологическите разкопки.
Ели Куманова
http://paper.standartnews.com

ОМУРТАГОВАТА МОГИЛА В СВЕЩАРИ

Разгаданата Илиада разкрива мистериите на траките и на Витоша

Змия ”пазела” гетското съкровището край Свещари

Колесницата с жълтици на цар Шишман заровена край Никопол

Панагюрското златно съкровище е подменено?

Намериха рапидограф от Златния век на Симеон и тракийско съкровище

Скелет на заклет античен комарджия изровиха в Созопол

 


Сходни връзки

Откриха имането на древен милионер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди