изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:37 EET
НОВО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ЧЕРНО МОРЕ ОТ 4.9 СТЕПЕН - УСЕТЕНО И В ДОБРИЧ /ВСИЧКО ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО/ - ОБНОВЕНА    
Новини

 ОБНОВЕНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ОТ 4.12.2012

НОВО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ЧЕРНО МОРЕ - УСЕТЕНО И В ДОБРИЧ

 ОЧАКВАТ СЕ ПО-СЛАБИ ВТОРИЧНИ ТРУСОВЕ

 ДЪЛБОЧИНАТА НА ТРУСА Е 2 КИЛОМЕТРА



Координатите са:
232 km SE Bucharest (pop 1,877,155 ; local time 20:58:39.4 2012-12-03)
59 km E Varna (pop 312,770 ; local time 20:58:39.4 2012-12-03)
21 km E Kavarna (pop 11,205 ; local time 20:58:39.4 2012-12-03)
19 km S Šabla (pop 3,901 ; local time 20:58:39.4 2012-12-03)

Земетресение бе усетено в сгради в центъра на Добрич.

Приятели във фейсбук споделят, че земетресението е усетено най-силно в Шабла, чувствително и в Каварна.
НДТ

ВИЖТЕ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО НА КАРТАТА

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ОТ 4.6 ПО РИХТЕР РАЗТРЕСЕ ОБЛАСТТА

 

Станалото в понеделник вечерта земетресение малко преди 21 часа бе с магнитуд от 4.6 по Рихтер. Трусът е усетен най-силно в Шабла, както и от жителите на разположените край морето села Св. Никола, Камен бряг, Каварна. За медиите кметът на Шабла проф. Райна Бърдарева сподели, че тя самата живее на третия етаж и е усетила люлеене, но е трусът е бил кратък. "Въпреки това имаше скърцане на мебелите у дома, но нямаше паника сред хората" - каза проф. Бърдарева. По думите и малко са били излезлите по улиците на града, като са постояли кратко време и са се прибрали. Вчера вече в рамките на деня бе установено, че трусът е нанесъл поражения на кметството в Шабла, където е имало пропукани мазилки и паднали тавани, каза още проф. Бърдарева, като щетите са определени като незначителни. Сформирана комисия за случая е установила още, че има паднал корниз в църквата на Шабла, но според експертите причината е не трусът, а по-скоро некачествена работа на фирма, правила ремонт на храма. Припомняме, че при земетресението през август 2009 г. тогава най-сериозни щети бяха нанесени именно в община Шабла, където освен пропускани стени, паднали мазилки на тавани в домове, трусът бе буквално "свалил" около 30 на сто от мазилката на храм "Св. Харалампий", който е с над 100-годишна история. Друг обект, сериозно засегнат тогава от труса бе и читалището в града, което на практика бе неизползваемо, заради нарушена носеща конструкция на сградата. Трусът от понеделник вечерта е стреснал сериозно жители на Камен бряг и Свети Никола. Хора от двете села споделиха, че, се е чувал страхотен тътен и бучене откъм морето, след което последвало и люлеенето. И в двете села е имало хора, които излезли за кратко, като сеизмичната активност на земята станала причина кучетата да се разлаят, разказа кметът на Св. Никола Иван Стоянов. Трусът е усетен  и по високите етажи на жилищата в Каварна, каза кметът Цонко Цонев, но бе категоричен, че никъде на територията на общината няма нанесени щети, нито паника сред хората. Краткото люлеене е почувствано и от жители на Добрич по високите етажи.

Шабленското огнище е най-старото документирано земетресение по българските земи - в I в. пр.Хр. През 364 г. земетресение в същата зона е предизвикало вълни цунами с височина от близо 6 метра, описват древните хроники.

На 31 март 1901 година в този район с приблизително същия епицентър стават две много силни земетресения съответно с магнитуд 7.2 и 7.1 по скалата на Рихтер. В крайбрежните села на Северното Черноморие тогава има разрушения, нанесени са сериозни материални щети. Тогава трусът е придружен от силно бучене и е предизвикал значителни разрушения по брега между Балчик и Шабла. Трусът е съпроводен с активизиране на свлачища, каменопади, пропадания на почвата. Пропуква се и единият от седемте френски фара, строени по нашето Черноморие през 1856-1866. Налага се да бъде съборен и да бъде построен нов. Подобен трус със сила 5.5 по Рихтер е имало и на 30 юни 1956 г. в този район. НДТ

 

Цонко Цонев: Земетресението се усети стабилно, кратко беше и предполагам, че няма поражения

03 декември 2012 | 22:23 | Агенция "Фокус"
 
Каварна. Земетресението се усети стабилно, кратко беше и предполагам, че няма поражения, тъй като не беше продължително и по-масирано, но определено се усети. Това каза пред Агенция „Фокус” кметът на Каварна Цонко Цонев.
Около 21.00 часа земетресението се усети в рамките на около 5-6 секунди, но не беше така силно както беше през август 2009 г. Мисля, че няма паника, не съм чул за хора, които да излизат на улицата и да има паника, каза Цонев.
Такава е ситуацията – не беше такова голямо земетресението, както преди три години, каза Цонев.
********************
 
03 декември 2012 | 22:12 | Агенция "Фокус"
 
Добрич. Най-силно земетресението е усетено в няколко каварненски села – Свети Никола, Хаджи Димитър и Българево, също и по високите места в град Каварна. Това съобщи началникът на Областната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в Добрич гл. инсп. Дарин Димитров, предаде кореспондентът на Радио “Фокус”- Варна. По-салбо земтересението е усетено в районите на Шабла, Балчик и Генерал Тошево и почти не е усетено в района на Добрич. Земният трус е продължил между 5 и 8 секунди. Епицентърът е на около 5 км навътре в морето от залива Болата и на дълбочина около 2 км. Към момента в дирекцията няма обаждания с данни за бедстващи граждани или за щети по сгради.
Жулиета НИКОЛОВА
******************************
Земетресението е усетено силно в района на Шабла
 
Шабла. Земетресението е усетено силно в района на Шабла. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна кметът на община Шабла - Райна Бърдарева. Трусът е бил единичен и е усетен най-вече по високите етажи на жилищните сгради в Шабла. Първоначално е имало тътен, след което е усетено „раздрусване”. В град Шабла няма паника. След труса хората от жилищните блокове са излезли навън, но към момента са спокойни и се прибират. Няма данни за нанесени щети.
Земетресението е усетено и в районите на Варна - Аспарухово, Възраждане, Владиславово, Младост и за ситуацията е информиран и областният управител на Варна Коста Базитов. Към този момент няма данни за нанесени щети.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
**********************
Оказва се, че снощният трус е нанесъл поражения в кметството в Шабла, където има паднали тавани и мазилки, каза кметът на общината проф. Бърдарева. Тя заяви, че комисия ще огледа сградите на читалището и църквата, които бяха най-сериозно засегнати от труса през 2009 г., както и други обществени сгради. Кметът на Българево Георги Георгиев заяви, че селото е спокойно и няма поражения, като екип на ВиК е огледал вододайната зона и съоръженията в района на Болата, където е бил епицентърът на труса снощи. "Няма поражения, вода има и сме спокойни"- каза Георгиев.

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ 

Земетресенията в Европа

Земетресенията в циля свят с карта на GOOGLE

ВЛЕЗТЕ ВЪВ ФЕЙСБУК-ГРУПА "ДОБРУДЖАНЦИ"

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПО СВЕТА В МОМЕНТА

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ВЪВ ВРАНЧА, ПАНИКА В БЪЛГАРИЯ, СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ДО НОВА ГОДИНА

10-те най-силни земетресения от 1900 година насам

ВНИМАНИЕ! НАЙ-ОПАСНИТЕ ЗОНИ В БЪЛГАРИЯ!

ВСИЧКО НА ТЕМА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

В ЧЕРНО МОРЕ Е ВЪЗМОЖНО ЦУНАМИ, НО С ВИСОЧИНА НАЙ-МНОГО ДО 2 МЕТРА



 


Сходни връзки

НОВО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ЧЕРНО МОРЕ ОТ 4.9 СТЕПЕН - УСЕТЕНО И В ДОБРИЧ /ВСИЧКО ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО/ - ОБНОВЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди