изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:00 EEST
5 декември е приет за „Международен ден на доброволеца”    
НовиниПразникът е посветен на хората, които безвъзмездно помагат за подобряване живота на нуждаещите се. За първи път той се чества през 1985г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им. На този ден обществото отдава своята почит към хората, които с безвъзмездния си труд помагат за подобряване на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ, с което допринасят светът да се превърне в по-мирно и безопасно място.


Създаването и развитието на доброволни формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях е една от стратегическите цели на ГД"ПБЗН". Факт е законовата рамка, на чиято основа тече регистрацията на доброволните формирования. На практика, на територията на страната от няколко месеца тече кампания за набиране на доброволци. В тази връзка и по повод международния ден на доброволеца ОУ"ПБЗН" – Добрич предоставя информация за реда и условията за кандидатстване за доброволец.
Доброволните формирования се създават на териториален принцип, за самостоятелни действия и/или за подпомагане на основните съставни части на Единната спасителна система.
Кметовете на населени места могат да създават доброволни формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, след вземане на решение от общински съвет, след което следва да се направи обявление за набирането на доброволци, в което се посочват броя на вакантните места за доброволци, изискванията към кандидатите и необходимите за кандидатстване документи
Членството в доброволните формирования е на доброволен принцип.
Доброволец може да е всяко дееспособно, навършило 18 години физическо лице, което е клинично здраво, не страда от психично заболяване и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, както и да не е служител на МО и МВР.
Кандидатите за доброволци подават заявление до кмета на общината за членство в доброволното формирование.
Подборът на кандидатите за доброволци се извършва от комисия, включваща представители на ведомства и други юридически лица, имащи отношение по защитата при бедствия на територията на общината.
Набирането на кандидатите приключва със сключването на граждански договор с одобрените кандидати, сключен с кмета на съответната община.
Всеки доброволец след регистриране в доброволно формирование преминава първоначален основен курс на обучение.
На всеки 3 години доброволците преминават поддържащ обучителен курс.
Обучението се извършва по места или в центровете за професионална квалификация при МВР
Общото ръководство на доброволното формирование се осъществява от кмета на общината, който определя ръководител на формированието
При възникване на пожар или извънредна ситуация, без да е обявено бедствено положение, кметът на общината може да издаде заповед за участие на доброволното формирование в ликвидирането на произшествието, която заповед се изпраща и до работодателите.
За времето на обучение или изпълнение на задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях доброволецът се смята в неплатен отпуск за изпълнение на граждански и обществени задължения, който му се признава за служебен или трудов стаж, съгласно чл. 43. от ЗЗБ. За това време доброволецът получава възнаграждение.
Размерите на възнагражденията на доброволците се определят съобразно извършените дейности: за обучение с продължителност до 10 дни сто на сто от минималната часова работна заплата за страната, пропорционално на часовете на участие в обучението; за изпълнение на спасителни задачи за защита при бедствия до 10 дни, двеста на сто от минималната часова работна заплата за страната, пропорционално на отработените часове на участие в дейностите. Като върху размерите на възнагражденията се дължат и съответните задължителни осигурителни вноски;
Доброволците може да бъдат освобождавани от заплащане на местни такси или заплащат такси в намален размер.
ОУ"ПБЗН" – Добрич уведомява гражданите, че обявява 5 декември 2012 за Ден на отворените врати, като желаещите могат да посетят районните служби за ПБЗН в област Добрич и на място да се запознаят с условията и изискванията за доброволец, както и да се докоснат до ежедневието на пожарникарите и спасителите. Допълнителна информация може да бъде получена и на откритите тел. линии, както следва:
- РС"ПБЗН" Добрич – бул.”25-ти септември” № 72, тел. 058/658-100
- РС"ПБЗН" Балчик – гр. Балчик,ул.„Струма” № 41,тел.0579/7-22-29
- РС"ПБЗН" Ген. Тошево – ул. „Д.Благоев” №6, тел.05731/22-34
- РС"ПБЗН" Каварна – гр. Каварна, ул.„Добротица” № 38,тел.0570/8-30-23 и 8-20-23
- РС"ПБЗН" Крушари – с.Крушари, ул.„9-ти Септември” №27, тел.05771/22-03
- РС"ПБЗН" Тервел – гр.Тервел ул.“Цар Иван Асен ІІ” №2 тел. 05751/20-22; 20-23
- РС"ПБЗН" Шабла – гр.Шабла, ул.„Равно поле” № 5,тел. 05743/44 49;

 

ОД НА МВР ДОБРИЧ

 


Сходни връзки

5 декември е приет за „Международен ден на доброволеца” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди