изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:43 EEST
Учени замеряха с домати просветното министерство    
Образование Няколкостотин души, сред които преподаватели от Софийския университет и учени от институти и научни организации, протестираха пред Министерството на образованието. Те поискаха анулиране на последната сесия от конкурса на фонд "Научни изследвания", както и оставките на министър Сергей Игнатов и шефа на фонда Рангел Гюров. Протестиращи хвърляха домати по един от входовете. Игнатов засега не вижда причини да отмени конкурса.

Повод за протеста е случващото се във фонда и конкурсът за финансирането на научни проекти за тази година, който, според част от учените, е опорочен, предаде БНР.

"Протестираме, защото има много нарушения в конкурса, а парите за наука отиват в частни фирми, регистрирани в деня на подаване на документите", заяви Гергана Герова, гл. асистент във Физическия факултет на Софийския университет, цитирана от БТА.
Трябва да има прозрачност за процедурите на конкурса, а учените не разполагат с рецензиите от него, добави тя и отбеляза, че не е участвала в последната сесия от конкурса, но е дошла на протеста заради "безобразието, че близо 15 млн. лева от конкурса или 25% от бюджета на БАН се раздават на частни фирми".
 
Пред един от входовете на МОМН учените хвърлиха гнили домати и викаха "оставка" и "мафия".
Доматените протести станаха популярни напоследък.
 
Протестът на учените е политически. Искат да извлекат политически дивиденти, каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов пред журналисти след среща с представители на протестиращите, предаде „Фокус”.
„Учените, които днес протестират, искат анулиране на сесията от конкурса на фонда "Научни изследвания" заради нарушения, но във фонда сега продължава вече шестият одит и засега този одит не е показал големи, фрапиращи нарушения от 2009 г. досега. Затова нямам никакви основания да спра конкурсната сесия", заяви Игнатов.
Той добави, че на 10 декември започва процедурата, когато всеки засегнат може да провери своята рецензия и да подаде възражение. Ако се приеме възражението, неговият проект ще бъде финансиран. Ако се установят нарушения, ще се вземат съответните мерки.
 
Един от протестиращите - доцент Христо Димов от СУ, каза, че искат да се спре тази сесия и да не се раздават пари преди одита. Той добави, че в България се извършва геноцид срещу истинската българска наука. Протестиращите учени искат още - да се огласи кои са рецензентите и колко рецензии са написали на последния конкурс за научни изследвания.
 
Протестът пред входа на Министерството на образованието приключи. Пред вратата на Министерството протестиращите са оставили три чифта мръсни боксерки и два развалени домата.

Скандалът около Фонд "Научни изследвания" и конкурса за финансиране на изследователски проекти гръмна, след като стана ясно, че с 14.8 млн. лв. ще бъдат финансирани 95от общо 1024 кандидатствали проекта.
Оценяването е направено от 409 рецензенти, но министърът на образованието има последната дума при определянето на победителите.
 
Общото събрание на БАН също се присъедини към критиките и поиска анулиране на резултатите от конкурса и осветляване на начина, по който са класирани проектите. Докторантският съвет при БАН пък поиска в декларация прокуратурата да се самосезира поне от "кумова срама".
 
Млади наши учени в чужбина също заявиха в писмо, че са потресени от скандала и поискаха анулиране на конкурса.

http://dnes.dir.bg

ВЛЕЗТЕ ВЪВ ФЕЙСБУК-ГРУПА "ДОБРУДЖАНЦИ"

 


Сходни връзки

Учени замеряха с домати просветното министерство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди