изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:32 EEST
Задържаха 13 души, източили 12 млн. лв. ДДС от гръцки горива    
Ред и сигурностГДБОП И НАП разкриха схема за източване на ДДС при търговия с горива, съобщиха от пресцентъра на МВР. 13 души са арестувани при акцията, проведена вчера в София и Перник. Операцията последвала разследване за избягване на данъчни задължения при реализиране на голямо количество течни горива на територията на България. Те били доставяни от Гърция и след внасяне на дължимия акциз са извършвани множество симулативни сделки с цел неплащане на дължимия ДДС.


Изяснено е, че за последната година размерът на нанесените щети за бюджета е около 12 000 000 лева.

В процеса на предварителната работа е установена престъпна група, използвала “верига” дружества. Според разследващите условно те може да се разделят на три групи – фирми в ролята на “липсващи търговци”, дружества - “буфери” и “брокери”, които са и реалните ползватели на данъчни кредити. При така изградения престъпен механизъм едно дружество можело в три последователни данъчни периода да е търговец, реализиращ гориво с платен ДДС, като на това ниво обикновено счетоводната и фирмената документация са изрядни/; да е “буфер”, и през последния период - да е фирма, придобиваща горивото.

В хода на акцията са претърсени обекти на общо 14 адреса (бензиностанции, офиси и жилищни помещения), а също и 4 автомобила. В една от бензиностанциите са установени около 18 тона незаприходено гориво. Иззети са счетоводни документи, компютърни конфигурации, печати, мобилни телефони, СИМ карти и други веществени доказателства.

Задържани са общо 13 души – сред които софиянците Ю.К. на 35 години, участвал в пътен инцидент с причинена смърт, Б. Л. на 45 години, регистриран за подправяне на пари и ценни книжа, Г.Г. на 32 години - за грабежи, кражба и нанасяне на средна телесна повреда, Е.Г. на 43 години - с регистрации за измама, използване на неистински документ и укриване на данъци в особено големи размери, както и трима перничани, и двама жители на Монтана и Благоевград.

Работата по документирането на престъпната дейност продължава съвместно със служители на Агенция „Митници”, уточниха от МВР.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Задържаха 13 души, източили 12 млн. лв. ДДС от гръцки горива | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди