изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:44 EET
Протестиращи майки влязоха с децата си в парламента    
ОбществоДесетина майки, които протестираха срещу замразяването на детските добавки и ниското обезщетение за отглеждане на малко дете, дойдоха с децата си в парламента. Те бяха допуснати в сградата, след като независимият депутат Георги Терзийски призова председателя на парламента Цецка Цачева от парламентарната трибуна да се разпореди да пуснат протестиращите в Народното събрание, предаде БТА.


Майки с малки деца се събраха на символичен протест пред Народното събрание, за да изразят отново несъгласието си с окончателно приетото замразяване на обезщетението за отглеждане на малко дете и размера на детските надбавки през следващата година. 
Вчера при обсъждането на второ четене на бюджета за 2013 г. парламентът реши обезщетението за отглеждане на малко дете да остане 240 лева, а не да се увеличи със 70 лв., както предложи опозицията.

Майките се срещнаха с представители на Коалиция за България, а след това и с председателя на парламентарната социална комисия Светлана Ангелова и заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев. Техните искания са да се увеличи обезщетението за отглеждане на малко дете и детските добавки. Минималната работна заплата става 310 лева, прагът на бедността е 241 лева, а майчинството е под прага на бедността, посочиха майките.
Една от тях, чието дете е болно от церебрална парализа и е навършило 18 години, заяви, че държавата абдикира от грижата си за тези деца и родителите, които са решили да отглеждат децата си с увреждания, а не да ги оставят в дом, нямат никаква помощ.

Ангелова обясни, че всяка година от държавния бюджет се отделят над 1 милиард лева за децата. За следващата година ще бъдат отпуснати и 80 милиона лева за изграждане на общностни центрове и допълнително 30 милиона лева са предназначени за подобряване на условията в съществуващите детски градини и изграждане на нови 15 детски заведения, подчерта тя. По думите й социалните услуги за деца с увреждания са се увеличили двойно от 2009 г. досега.
 Главчев коментира, че състоянието, в което са майките, не е заради ГЕРБ и че най-голямото перо в бюджета са социалните разходи и се търси баланс.
"Тези 30 млн. лв. за детските градини стигат едва за 2000 места в София-град. За София-град недостигът е 15 000 места за деца. Какво правят децата в България – те какво да правят", попита една от майките по време на протеста.
 
Детските надбавки остават 35 лева, реши междувременно парламентът с
приемането на второ четене на текстове от законопроекта за държавния бюджет за 2013 г. От Коалиция за България предлагаха те да бъдат увеличени на 50 лева, а ДПС искаха да станат 40 лева. Предложенията обаче бяха отхвърлени.
 Средномесечният доход по Закона за семейни помощи за деца догодина ще е 350 лева.
Еднократната помощ при раждане на първо дете през 2013 г. ще е 250 лв., за второ дете - 600 лв., за трето и всяко следващо дете - 200 лв.
 
Министър Тотю Младенов
 България успя да запази във финансовата криза изплащането на 90% от заплатата през първата година от майчинството - само у нас и в Швеция е така. Близо 2000 места в детските градини и ясли са открити с парите от бюджета.

Президентът Росен Плевнелиев
 Когато се фокусираме върху сумата от 240 лева майчинство все пак нека имаме предвид, че майките в продължение на една година получават една голяма част от заплатата си. Това е добро решение за първата година. Предполагам, че правителството иска, включително и чрез идеята на финансовия министър, да се построят много нови детски градини, да се стимулира повече заетост и по-ранно връщане на работа, каза държавният глава, цитиран от "Фокус".

http://dnes.dir.bg
 

 


Сходни връзки

Протестиращи майки влязоха с децата си в парламента | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди