изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:40 EEST
Мъдреци на маите почетоха с церемония Края на света    
Любопитно Трима гватемалски мъдреци изгориха дървесна смола, семена, плодове и букет цвета на плаж до Хавана в четвъртък по време на церемония по случай края цикъл от календара на маите, интерпретиран от мнозина като настъпването на Края на света. Вдигайки ръце към небето и молейки се на своя присъщ език, те целуваха всяко жертвоприношение преди да го хвърлят в пламъците или вълните, за да спечелят благоволението на боговете.

“Намираме се в момент на дълбока духовна връзка. Дошли сме тук, за да споделим свещения огън и да поднесем дарове на майката Земя и морето”, каза Педро Селестино. Церемонията се състоя на плажа Бакуранаона, разположен на около 20 километра от кубинската столица, броени дни преди 21 декември, когато ще приключи цикъл от над 5000 години на календара на маите.

На фона на теориите за свършека на света, вдъхновили стотици книги, филми, телевизионни сериали и най-малко един холивудски блок бъстър, Селестино обясни, че нищо не потвърждава твърдението, че предстоящото слънцестоене ще сложи край света. “На 21 декември се дава прошка и се благодари, а на 22 се посреща новият цикъл, новата зора”, каза той.

Облечен в черни панталони, синя риза и с винено червена кърпа на главата, той ръководи церемонията на един хвърлей камък от пролива на Флорида пред кръгове от цветя, символизиращи елементите: вятър (бяло), огън (червено), Земя (жълто) и море (виолетово).

Росалина Веласкес и Мария Кочой събраха дарове от плодове, зеленчуци, пури и разноцветни свещи от около 200-та кубинци, дошли да участват в церемонията. Мъдреците хвърлиха в огъня билки като босилек, дафинов и мащерка, което придаде на пушека му екзотичен аромат, съобщава АП.

Зрителите на церемонията бяха помолени да изключат телефоните, фотоапаратите си и устройствата си за записване, за да не се допусне “негативната енергия” да попречи на ритуала. Малко по-нататък на плажа, четирима кубински "сантероси" принесоха в жертва пиле, обичайния ритуал на тази смесица от християнство и африкански култови практики, много популярна в Куба.

Гватемалците бяха поканени да извършват церемонията от културния център на Куба Casa de las Americas. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Мъдреци на маите почетоха с церемония Края на света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди