изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:51 EEST
Правната комисия получила сигнал за пране на пари срещу Гугушева    
Новини В правната комисия в парламента, където новият кандидат на СДС за Конституционния съд (КС) Галя Гугушева трябва да бъде изслушана следващата сряда, е постъпил сигнал за съмнения за пране на пари от фирми, свързани със семейството й. Сценарията със съдия Венета Марковска, за чието място в КС е номинирана Гугушева, сякаш се повтаря, тъй като и срещу нея имаше постъпил сигнал, но анонимен, заради което Марковска го наречен „донос".

Писмото е подписано от пловдивския адвокат и преподавател в Софийския универитет и УНСС Петър Ванев, придружено с голяма папка с документи, пише вестник „Сега".

Председателят на правната комисия Искра Фидосова заяви, че вече са изпратени писма до Висшия съдебен съвет (ВСС) и инспектората му, с които настояват сигналът срещу Гугушева да бъде проверен.

Фидосова бе категорична, че няма да се разчита само на обясненията на кандидатът за конституционен съдия.

В сигнала се посочва, че има „основателни съмнения" за връзки на Гугушева с лица и финансови структури с неясен или съмнителен произход на средства или активи, в това число използването на подставени лица за осъществяването на търговска дейност и придобиването на значителни доходи, в противоречие с поста, който заема.

Според Ванев един от синовете й - адвокат Стефан Гугушев, има активи за десетки милиони в различни фирми и финансови структури.

Ванев посочва още, че Стефан Гугушев има участие в осем фирми. Според него той е придобил дяловете си на 27-28 години, скоро след като е завършил висшето си образование, без да е имал трудов стаж и собствени средства.

Той твърди, че всичките му фирми са регистрирани през 2006 и 2007 г., малко след като Гугушева е назначена в Софийската окръжна прокуратура и се мести от Казанлък в столицата.

Посочена е компанията „Лигъл партнърс" ЕООД, за която преди седмица Гугушева обясни, че е семейна инвестиционна фирма, която е собственост на майка й Тотка Ахчийска.

В началото зам.-началникът на апелативната спецпрокуратура също е била собственик с капитал 5000 лв. Година след създаванетона компанията дяловете са продадени на „Еспланаде Венчърс ЛЛС", регистрирана в Олбъни, САЩ, чийто собственици са две дружества, регистрирани на Сейшелските острови.

Пълномощник на „Еспланаде Венчърс" е Стефан Гугушев, упълномощен от кипърски нотариус, а за реални собственици са посочени Ники Стилиану и Хермиони Хенкин от Кипър.

Според адвокат Ванев Гугушев е увеличил капитала на „Лигъл Партнърс" от 5000 на 1.9 млн. лв.

В постъпилия сигнал се посочва, че веднага след това фирмата придобива значителен брой имоти в София, Банкя и Разлог, сред които са и жилища и парцел в центъра на столицата - на улиците „Аксаков" , „Г. С. Раковски" и „Шейново".

През юли 2011 г. Ахчийска отново става собственик на фирмата - вече с капитал 1.99 млн. лв.

Според подадения сигнал не е ясно обаче какъв е произходът на средствата на „Лигъл партнърс", нито откъде идват 1.9 млн. лв. за увеличение капитала му. Ванев твърди, че лично Гугушев е превел тези средства по сметките на фирмата през 2009 и 2010 г.

На адреса на един от апартаментите, които Гугушева е посочила в данъчната си декларация, е регистрирано „Викториан Пропъртис" ЕООД, представлявано отново от майка й.

За имотите на прокурорката се заговори, след като стана ясно, че в началото на миналата година е получила дарение от 95 хил. евро от сина си, а през 2008 г. тя и съпругът й са получили като дарение и апартамент на ул. „Гео Милев" в София.

На адреса на дарения апартамент е регистрирана и фирмата „Лигъл партнърс" ЕООД, от което Гугушева взела заем от 105 хил. евро през 2009 г.

„Изтегленият заем от семейната инвестиционна компания бе оформен с план за погасяване - главница и лихва, която ежемесечно внасях по банков път до месец март 2011 г., когато синът ми като физическо лице ми дари 95 хил.евро, с която сума и този заем беше погасен", обясни преди около седмица Гугушева.

Адвокат Ванев настоява правната комисия да провери връзката на Гугушева с „Лигъл партнърс". Освен това в сигнала се иска проверка на средствата, с които е увеличен капиталът на фирмата, както и какви са връзките на Гугушева с Тотка Ахчийска и произходът на средствата, с които тя е придобила „Лигъл партнърс", както и отношенията с „Викториан Пропъртис" ЕООД.

До декември 2007 г. „Викториан Пропъртис" притежава 40% от капитала на „Катарино Партнършипс" АД, имащо участие в хотелския комплекс „Катарино".

Комплексът „Катарино", който се намира на 10 км от Банско, беше завършен през 2005 г., като първоначалното финансиране беше осигурено от СИБанк, в която по това време бившата половинка на премиера Борисов Цветелина Бориславова притежава дял и е председател на Надзорния съвет.

Курортът доби популярност по време на Тройната коалиция, когато често беше използван за провеждане на семинари от държавните учреждения.

В края на 2011 г. Бориславова и съоснователя на СИБанк Светослав Божилов купуват вилното селище в комплекса от „Балканстрой" АД.

Божилов е и един от чредителите на сдружението „Глобална България", занимаващо се с осъществяване на дейност в обществен интерес (според регистрацията), което според някои анализатори е в основата на политическит проект ГЕРБ.

Според подадената информация в сигнала, на същия адрес е регистрирана и фирмата „Рентхаус", собственост на Стефан Гугушев, която притежава значителни имоти в Пловдив.

Според адвокат Ванев тпрез 2012 г. Гугушева е получила като дарение от майка си седем имота в Старозагорско. Освен това е купила друг, като по-късно й е дарена и още една част към него. Купила е и парцел с административна сграда.

Самият Петър Ванев обаче не е бил намерен за коментар. Според информация на Софийската адвокатска колегия той е наказван два пъти за дисциплинарни нарушения.

Гугушева също не отговаряше на мобилните си телефони, но мъжки глас, представил се за неин сътрудник, обяснил, че тя не може да се обади в момента. "Там, където трябва, ще се дадат писмени обяснения", заяви той.

Председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров заяви, че информацията от получения в правната комисия ще бъде проверена на следващото заседание в понеделник.

Проверката на ВСС обаче няма да приключи до избора, насрочен за 19 декември, но според Тодоров това не я обезсмисля.

http://novinite.bg

 


Сходни връзки

Правната комисия получила сигнал за пране на пари срещу Гугушева | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Правната комисия получила сигнал за пране на пари срещу Гугушева
Автор: Anonymous да 2012-12-07 @ 15:06 EET
Aлооо В.Николов,как се казваше тая ГОГОШЕВА или ГУГУШЕВА?Където си се опрял все смърди!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди