изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:11 EEST
Путин даде старта на ”Южен поток”    
По света Руският президент Владимир Путин даде тържествено начало на строителството на проекта „Южен поток”. В района на руския пристанищен град Анапа се състоя символичното заваряване на първите тръби от газопровода, който трябва да свърже руските газови находища и европейските потребители. „Южен поток” трябва да премине по дъното на Черно море от Русия до България. От там ще се раздели на два участъка – през Сърбия и Унгария до Австрия и през Гърция към Италия.  


Путин обяви, че при изграждането на "Южен поток" ще отговаря на най-високите стандарти за качество, ще се спазват строго екологичните стандарти, предаде РИА "Новости", цитирана от "Фокус" и БГНЕС.
"Това събитие е важно не само за руската енергетика, но и за цялата европейска енергетика. Днес пристъпваме към практическата реализация на един от най-големите инфраструктурни проекти – изграждането на газотранспортна система по дъното на Черно море”, заяви руският държавен глава.
По думите му „Южен поток” ще създаде условия за сигурни доставки на руския природен газ до потребителите в Южна Европа.

Птуин коментира, че газопроводът ще позволи доставките на руско „синьо гориво” в много държави на Стария континент, а България ще стане основната страна за транспортиране на руски газ в Европа, предаде НТВ.

„Проектът получи пълна политическа подкрепа от всички страни-партньори. Подписани са всички междуправителствени споразумения. Приети са всички инвестиционни решения”, подчерта руският президент.

На церемонията дойдоха ръководителите на компаниите акционери в проекта – председателят на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер, генералният директор на италианската компания "Ени" Паоло Скарони, главният изпълнителен директор на френската компания „Електрисите дьо Франс” Анри Проглио, председателят на Управителния съвет на германския холдинг „Винтерсхал” Райнер Зеле и изпълнителният директор на „Саут стрийм транспорт" Марсел Крамер. "Газпром" има 50% участие, "Ени" - 20%, "Винтерсхал" и "Електрисите дьо Франс" - по 15%.

Пристигнаха и членове на правителствата и дипломатическите мисии на страните-участнички в "Южен поток" – Италия, Франция, Германия, Австрия, България, Сърбия, Унгария, Словения, Гърция, Хърватия, Турция и Македония.
Регионалният министър Лиляна Павлова представи българското правителство.
Министрите, представители на всяка от страните, през които ще минава газопровода, вместо първа копка, поставиха подписите си върху тръбата, съобщиха от МРРБ.

"Ангажиментът, който българската страна е поела и който аз днес също щс мога да потвърдя още веднъж е, че до края на юни на територията на България ще сме приключили с процедурата по подготовката на техническия проект, екологичната оценка, за да можем да издадем разрешението за строеж", каза Попова, цитирана от БНТ.

„Всички обеми на газа, които се планира да бъдат доставяни по газопровода „Южен поток”, вече са разпределени. Проектът е търсен на пазара”, подчерта Милер по време на церемонията.
„Докато работехме по проекта, не мислехме за конкуренцията. Решавахме своите задачи за доставка на газ”, каза той.
Според него, основното преимущество на "Южен поток" е, че компанията има и газ, и потребители, за разлика от останалите проекти. Милер подчерта, че "главната печалба" са новите количества газ, които ще бъдат изнасяни, а също така, че проектът решава "транзитните рискове".

Минимум четвърт от природния газ по „Южен поток” ще се доставя по нови договори, съобщи пред журналисти зам.-директорът на „Газпром” и директор на „Газпром експорт” Александър Медведев.
Минимум четвърт по новите договори, каза той в отговор на въпрос за обема на доставките по тръбопровода. Той припомни, че вече има споразумения с купувачите за всичките 63 млрд. куб метра газ, които ежегодно ще се транспортират по „Южен поток”.

"Южен поток" ще бъде допълнение на газопровода "Северен поток", който свързва Русия с Германия през Балтийско море. Съоръжението с дължина от 1220 км, което работи от ноември 2011 г., удвои капацитета си до 55 млрд. кубични метра след пускането в експлоатация на втора тръба.

Турция не планира да участва в проекта за строителството на газопровода „Южен поток”, тъй като има интерес от участие в проектите „Набуко Запад” и Трансанатолийския газопровод, коментира междувременно турският министър на енергетиката Танер Йълдъз, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Турция иска да бъдат увеличени доставките на руски природен газ заради нарастването на вътрешното търсене.

"Южен поток" (South Stream)

Проектът е за транснационален газопровод предвижда транспортирането на "синьо гориво" по дъното на Черно море за страните от Южна и Централна Европа.
Газопроводът ще се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15,57 милиарда куб.м. Първата от тях ще бъде пусната в края на 2015 г., началото на 2016, а газопроводът ще заработи с пълна мощност (63 милиарда куб. м газ) през 2018-2019 г.
Приблизителната цена на "Южен поток" е 16 милиарда евро.
За изграждането на европейската сухопътна част на проекта Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия. За обезпечаване на газоподаването за "Южен поток" в необходимия обем на руска територия ще бъдат изградени допълнителни 2,5 хиляди километра тръбопроводи и 10 компресорни станции с обща мощност 1473 мегавата. Проектът се нарича "Южен коридор" и ще бъде реализиран в два етапа до декември 2019 г.

DIR.BG

 


Сходни връзки

Путин даде старта на ”Южен поток” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди