изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:14 EEST
2 години условно наказание за 58-годишен, допуснал трудова злополука със смърт    
Ред и сигурностНаказание 2 години условно лишаване от свобода при 4 години изпитателен срок, наложи Окръжен съд – Добрич, на 58-годишния Георги Ив. Ат. от гр. Добрич. Той бе признат за виновен в това, че на 25.04.2012 г. в гр. Добрич, е причинил смъртта на 37-годишен добричлия, поради немарливо изпълнение на представляващата източник на повишена опасност дейност „експлоатация на повдигателни съоръжения”, като немарливото изпълнение се изразило в нарушаване на 6 правила от Инструкция за безопасна работа с повдигателните съоръжения, утвърдена от

 

 изпълнителния директор на „Електроенергиен системен оператор” ЕАД – София, четири правила от Правилника за безопасност и здраве при работа с електрически уредби на електрически и топлофикационни централи и по електрически мрежи и на чл. 78, т. 2 от Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на повдигателните съоръжения.

По молба на подсъдимия и след като той призна вината си, включително фактите в обстоятелствената част на обвинителния акт, Окръжен съд – Добрич, допусна по делото да се проведе съкратеното съдебно следствие. По този ред е определено наказанието на Георги Ат., като съдът му наложи 3 години лишаване от свобода, което намали с 1/3 и определи, той да търпи 2 години лишаване от свобода. Наличието на съпричиняване на трудовата злополука от страна на починалия и на негов колега и чистото съдебно минало на подсъдимия мотивираха съда да отложи изтърпяването на наказанието за срок от 4 години.

Окръжен съд – Добрич, лиши Георги Ат. от право да упражнява професия „машинист на автовишка” за срок от 2 години.

Преди да даде ход на процеса днес Окръжен съд – Добрич, конституира като частни обвинители родителите на пострадалия 37-годишен мъж и неговото дете, чрез законния му представител – неговата майка.

Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, уточнява, че според обвинителния акт Георги Ат. е работил по трудов договор в „Електроснабдяване” – Добрич от 1993 г. Първоначално бил назначен на длъжността „шофьор на автостълба”, а с допълнително споразумение като „машинист на автовишка” в „Мрежови експлоатационен подрайон – Добрич”.Той бил запознат с длъжностната си характеристика, преминал успешно обучения по нормативните изисквания на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на повдигателни съоръжения, а последният му инструктаж преди настъпване на трудовата злополука бил проведен на 31.05.2011 г.

На 25.04.2012 г. той участвал в аварийно-ремонтна група, която имала задача да извърши ремонтни дейности в участък на далекопровод в гр. Добрич. Работниците взели необходимите инструменти и материали от склад и с три автомобила се отправили към електрически стълб по далекпровода. Ръководителят на групата казал на един от тях да уведоми колегите си, да го изчакат, за да ги инструктира на работното място и останал да затвори портала на подстанцията.

Без разрешение на ръководителя на групата, преди задължителния инструктаж, без да излиза от кабината, подсъдимият започнал да вдига подвижната работна площадка на автовишката на управлявания от него автомобил „ЗиЛ”. Пострадалият и негов колега знаели, че при повдигане на коша на автовишката на автомобила, трябва да се изместят двете задни регулируеми опорни пети от положението, което те заемат при транспортиране, в друго – на застопоряване. Като видели, че Георги Ат. започнал да повдига коша на автовишката, двамата хванали дръжките на винтовете и започнали да ги преместват от транспортно в работно положение. Двамата били с обикновени работни ръкавици, вместо с необходимите изолаторни. В този момент стоманеният кош на автовишката вече бил на разстояние от 1 – 1,5 метра от проводниците на незаключения далекопровод и се получила електрическа дъга.Електрическият ток стигнал до двамата работници, протекъл през тях и се разредил в земята.

37-годишният бил хванал здраво дръжката на винта на лявата задна пета и нямал никакви изолационни предпазни средства, затова през него протекло значително количество електричество. Съдебно-медицинската експертиза посочва като причина за смъртта му протичането на голямо количество електричество през тялото му, в резултата на което е настъпила остра сърдечна недостатъчност.

Другият работник не бил хванал здраво съоръжението и това спасило живота му, но получил леки телесни повреди.

Днес Окръжна прокуратура – Добрич, поиска условно наказание за Георги Ат. с аргумент, че той е изпълнявал десетилетия тази работа, бил е обучен и инструктиран за нея, а въпреки това е извършил многобройни нарушения на няколко нормативни акта. Прокурорът посочи, че двамата работници са съпричинили вредоносния резултат. Без да изчакат инструктажа и необезопасени, единият е ръководил наместването на автомобила и заедно с починалия са започнали работа. Но смъртта на пострадалия е в пряка връзка с дейността на подсъдимия, който е предизвикал волтовата дъга.

Адвокатът на Георги Ат., заяви, че той признава вината си и дълбоко съжалява за случилото се. Защитникът посочи, че той носи вина, защото се е поддал на чуждо ръководство и не се е противопоставил да работи с необезопасена техника. Според него вина носят също останалите работници на обекта и всички техни ръководители, които не са осигурили безопасна техника.

Георги Ат. има средно образование, не е семеен, пенсионер е, не е осъждан.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.

10.12.2012 г. Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

2 години условно наказание за 58-годишен, допуснал трудова злополука със смърт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди