изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:31 EEST
Космическият телескоп "Хъбъл" снима сблъсък на галактики    
По света Космическият телескоп "Хъбъл" фотографира пръстеновидна мъглявина, образувана около галактиката NGC 922 в резултат на преминаването на по-малка галактика през нейния център. Информацията е публикувана на сайта на космическия телескоп (hubblesite.org), поддържан от НАСА и Европейската космическа агенция.

На изображението добре се вижда розов пръстен от горещ газ, обкръжаващ по периметъра NGC 922. Цветът се обяснява със спектъра на излъчване на йонизирания водород - основен елемент в междузвездното пространство.

Според учените пръстенът е образуван по периферията на NGC 922 в резултат на преминаването през центъра й на по-малката галактика 2MASXI J0224301-244443, която е извън "полезрението" на телескопа "Хъбъл", но добре се вижда на широкоъгълните снимки.

Сблъсъкът на галактиките е предизвикал образуването в NGC 922 на гравитационна вълна, която стимулира формирането на нови звезди.

Младите сини звезди добре се виждат в рентгеновия диапазон, тъй като изпускат голямо количество високоенергийни фотони. Под тяхното въздействие околният междузвезден газ се нагрява и започва да свети.Благодарение на това се образува светещият пръстен. Формата на пръстена в такива случаи се определя от това колко близо до центъра на по-голямата галактика преминава по-малката.  http://www.vesti.bg

Ако ударът е бил в по-периферна част, вълната се изкривява и светещият пръстен става по-издължен.

Тази година "Хъбъл" отбеляза 21-вата си годишнина на орбита. Ксмическият телескоп беше изстрелян от "Дискавъри" - третата космическа совалка от програмата "Спейс Шатъл", на 24 април 1990 г.

По този повод бе публикувана снимка на "космическа роза" - двойка галактики, изкривени в резултат на преминаването на едната през другата.

 


Сходни връзки

Космическият телескоп "Хъбъл" снима сблъсък на галактики | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди