изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:22 EET
Първи „писатон“ за човешки права в София и Пловдив    
Общество

Всяка година около 10 декември - Международния ден на правата на човека, Амнести Интернешънъл дава ход на глобалната кампания „Write for Rights“, с която организацията насърчава действия в подкрепа на затворници на съвестта, защитници на човешките права, индивиди и общностти. Дългогодишната практика на Амнести показва, че искрените думи на хора от целия свят постигат действителни резултати и променят съдби.



 

 

Тази година Младежка ЛГБТ организация „Действие“ инициира първия в България „писатон“ (писане+маратон=писатон) под надслова „Писма за права“. Събитието ще се проведе паралелно в София и Пловдив, където за организацията му се грижи местната младежка група „ЛГБТ Пловдив“.

 

Замисълът на писатона, планиран за 13 декември, е да мотивира обикновени хора да се превърнат в активни застъпници за човешките права като пишат писма до институции и правителства, отговорни за груби нарушения на правата на конкретни личности, групи и общности. От бахрейнски правозащитник, арестуван заради публикация в Tweeter, до момичетата от руската пънк група Pussy Riot, излежаващи двугодишни присъди заради протестна песен срещу политическия режим – случаите, подбрани от Амнести Интернешънъл са едновременно различни и подобни; частни и засягащи милиони; географски далечни и осезаемо близки.

 

В българския писатон към избора на Амнести ще бъде добавен случаят на 25-годишния студент по медицина Михаил Стоянов, който през 2008 бива жестоко пребит до смърт заради своята предполагаема хомосексуална ориентация. Две години по-късно полицията случайно попада на предполагаемите извършители, които са били част от група, целяща да прочисти Борисовата градина от гей мъже. Оттогава изминаха още две години, през които Софийска градска прокуратура не успява да подготви обвинителен акт и съдът е принуден да освободи заподоздрените от домашен арест. Дело срещу тях и до момента няма, а престъпленията срещу омраза с мотив хомофобия все още липсват от българското законодателство.

 

Писането на писма за права в София ще започне на 13.12 в 19:00 часа, а домакин ще бъде Социален център "Аделанте", намиращ се на ул. Гурко 27 (сградата във вътрешния двор). Събитието в Пловдив ще се състои в "Синята къща" на ул. "Архитект Пеев" №6, отново от 19:00 часа.

 

Подробна информация за инициативата и подбраните случаи е достъпна на адрес deystvie.org/писмазаправа.

 

 

За Младежка ЛГБТ организация „Действие

 

Младежка ЛГБТ организация „Действие“ е правозащитна неправителствена организация, сформирана в началото на 2010 г. Нейните основни цели са осигуряването и защитата на правата на ЛГБТ (лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови) хората, борбата срещу хомофобията и необразоваността в обществото по въпросите, свързани със сексуалната ориентация и половата идентичност, и развитието на самоуверена млада ЛГБТ общност в България.

 

От май 2012 г. „Действие“ е регистрирана като сдружение в обществена полза.

 

 

„ЛГБТ Пловдив“ е правозащитна организация на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови хора. Съществува от 01.03.2011г., когато издава първи брой на тематичния вестник "Идентичности", заедно с единстевните по рода си мартенички Пижа и Пенда, Пижо и Пендо. Сред основните приоритети на организацията са видимостта на общността и съхраняването на идентичността. Борят се за толерантност, информираност и равноправие.

За контакти: FB: www.facebook.com/lgbt.plovdiv

skype: lgbt-plovdiv

mail: lgbt_plovdiv@abv.bg

 


Сходни връзки

Първи „писатон“ за човешки права в София и Пловдив | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди