изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:05 EEST
НОВИ ПРОЕКТИ ПО ОП „РИБАРСТВО“ В СЛАВЕЕВО    
Лов и риболов

Риболюпилня и цех за преработка на продукцията ще разширят създадената вече ферма за бяла риба



 

Два нови проекта по мярка 2.1 и 2.6 на Оперативна програма „Рибарство“ са получили одобрение в Добричка област. Бизнес-разработките са дело на екипа, управляващ фермата за бяла риба в село Славеево. Първият представлява изграждане на риболюпилня за създаване на собствен зарибителен материал с филтърен блок и вертикална вятърна турбина за производство на енергия за собствени нужди. Вторият проект включва изграждане на цех за преработка на риба и рибни продукти. Общата им стойност е 4 млн. 480 хил. лева, каза за AGRO.BG управителят на фермата Живко Василев.
През юли тази година в село Славеево започна дейността си първата на Балканите ферма за интензивно отглеждане на бяла риба чрез рециркулационна система. Проектът на стойност 3 млн. 140 хил. лева е одобрен в ИАРА през 2010 г. С получените субсидии и банково финансиране за две години фермата е изградена и всички необходими съоръжения са монтирани. Това включва помещения с общо 29 басейна, инсталирани съоръжения, соларни панели, биофилтри, кислороден реактор, термопомпи, помещение за органичен компост. В момента 13 от всички басейни вече са пълни с бяла риба, костур и есетра.

Фермата е проектирана с капацитет до 100 тона годишно производство. При пълно зареждане на всички басейни с риба ще се достигне до седмично производство от 2 тона.
Снабдяването със зарибителен материал е един от основните проблеми във фермите за аквакултури, подчерта още Живко Василев. Скъпият и трудоемък транспорт е една от причините в Славеево да се опитат да създадат материал за зарибяване от хайвер още през април. Опитът се оказва успешен и така се ражда проектът за риболюпилня. Цените на малките рибки, получавани предимно от специализирани ферми в Дания и Германия, са твърде високи, а загубите по пътя надхвърлят 30%. Зарибителният материал е на цени от 1–1,50 за грам.

Ежегодно в световен мащаб търсенето на бяла риба нараства с около 25%, показват проучванията на дружеството. У нас пазарът е изключително беден на този вид риба. АГРО.БГ

 

 


Сходни връзки

НОВИ ПРОЕКТИ ПО ОП „РИБАРСТВО“ В СЛАВЕЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди