изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:59 EEST
МОНТЕСОРИ ТЕРАПИЯ ПОМАГА БЕЗПЛАТНО НА ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ ПОТРЕБНОСТИ И СЕМЕЙСТВАТА ИМ    
Здраве

В продължение на осем месеца 26 деца със специални потребности и техните семейства са ползвали напълно безплатно услугата ранна интервенция, предлагана от фондация «Ръка за помощ». Центърът за обществена подкрепа, управляван от организацията, през този период е бил единственото място в Добрич, където се предлага Монтесори терапия.



Резултатите от работата по проекта на фондацията «Помогни ми, за да го направя сам» бяха представени вчера от екипа, рабожтил с децата и техните родитгели.

Услугата ранна интервенция е предлагана през тези осем месеца за деца от 3 до 6 години, като тя се основава на семейно ориентиран подход. Децата, които услугата е обхванала, са със специални нужди. Това са деца, които имат проблеми в процеса на развитието си в различни области – познавателна, двигателна, речева, социална или емоционална. «Не считаме, че сме завършили услугата, а само сме положили основите», обясниха от екипа на проекта. Социалният работник Маргарита Ганчева, която е преминала обучение в «Карин дом» във Варна, обясни, че услугата е била насочена към деца с увреждания или дори такива, при които има риск от такива. «Дейностите имат за цел да се намали ефекта от увреждащото влияние. Затова работата трябва да започва още от родилния дом», посочи тя. И допълни, че услугата цели да се стимулира развитието на детето и да се намали стресът от отглеждане на дете със специални образователни потребности, а по този начин се увулечиват и шансовете за интегриране на детето в образователните институции. Началото на предлагането на тази услуга е било поставено по друг проект с пет деца. Услугата е предлагана само в домашна среда. Маргарита Ганмева разказа за четиригодишния Сезгин, който е от семейство с още девет деца. Той имал диагноза вродени криви стъпала и не е можел нито да обува обувки, нито да стъпва от болка. Майка му е неграмотна, което й пречело да се оринтира къде и каква специализирана помощ да търси. Докато екипът на фондацията е работел със семейството, на Сезгин са извършени две операции на крачетата, а рехабилитатор и социален работник са обучавали майката как да се грижи за детето. В края на работата със Сезгин детето е можело да се обува и да върви без да го боли.

В групата деца, обхванати по проекта «Помогни ми, за да го направя сам», има деца с аутизъм, с ДЦП, синдром на Даун, хиперактивни деца, обясни ръководителят на екипа Теменужка Славова. Децата с езикови и говорни проблеми са посещавали и логопед. За родителите на децата е имало възможност за консултации с психолог. Те са можели да присъстват на заниманията с децата им, да участват в игри с тях, но е била организирана и група за родители, където те са можели да релаксират или да се занимават с арттерапия или друго.

Работата в центъра залага на Монтесори терапията, която се основава на принципите и практиката на класическата Монтесори педагогика. В основата й е зачитане на уникалността на всяко дете и даване на възможност за индивидуалното му развитие. При това ролята на Монтесори терапевта е само да го насочи и при нужда да помогне на детето. Използват се специални материали, разработени преди сто години от Мария Монтесори. Те се основават на принципа «от хващане към схващане», който изхожда от тезата, че ръката е най-интелигентния орган на човека. В рамките на осемте месеца на проекта децата са отбелязали съществен напредък. Такива, които не са издавали и звуци, вече произнасят думи, други са усвоили нови умения.

Затова от екипа считат, че поради нуждата от предоставяне на такава услуга за Добрич, да се търсят начини за финансиране, така  че тя да продължи. И дори да се разшири кръгът на децата, които са обхванати. Разчетите сочат, че месечно при досегашния капацитет, са нужни 5 000 лева. Първоначалната инвестиция за обучуение на екипа и закупуване на материалите вече е направена. От фондация „Ръка за помощ” изразиха надежда, че след 6-7 месеца ще може да бъде осигурено финансиране за такъв проект. Затова сега търсят възможности да я продължат дотогава. Минимум 300 лева би струвало на семействата на деца със специални потребности, ако трябва да плащат услугата, както е в други градове. В голямата си част тези семейства обаче са със сериозни финансови проблеми. НДТ

 


Сходни връзки

МОНТЕСОРИ ТЕРАПИЯ ПОМАГА БЕЗПЛАТНО НА ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ ПОТРЕБНОСТИ И СЕМЕЙСТВАТА ИМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди