изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 02:01 EEST
България блокира старта на преговорите за членство на Македония в ЕС    
Европейски съюзБългария ще бъде сред държавите-членки, които няма да посочат дата за започване на преговори с Македония за членството й в ЕС, съобщиха от прессекретариата на президентската институция. Позицията на България на предстоящото заседание на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък относно определяне на дата за старт на преговори за членство на Македония обсъдиха президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов.


Двамата са категорични, че България подкрепя европейската перспектива на Македония, но българската подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения.
 
Перспективата за еврочленство ще се отключи не чрез пропаганда и „маркетингови кампании", а чрез реални действия за засилване на добросъседските връзки между България и Македония, смятат президентът и премиерът.
 
За да се постигне напредък в тази посока, България предложи на Македония двете страни да подпишат Договор за добросъседски отношения, приятелство и сътрудничество върху принципите на Декларацията от 1999 г., да се постигне договореност за съвместно честване на бележити личности и събития от общата ни история и да се прекрати антибългарската кампания и подмяната на исторически факти.
 
Бойко Борисов е запознал държавния глава с решението на ПП ГЕРБ да не подкрепи номинацията на Галя Гугушева за член на Конституционния съд.
 
Според министър-председателя прозрачните процедури имат своя ефект и няма да се допусне в Конституционния съд да влезе съдия, който не е с безупречна репутация.
 
Борисов също е информирал Росен Плевнелиев, че процедурата за номиниране на конституционен съдия от парламентарната квота ще започне след Нова година.
 
По време на срещата Росен Плевнелиев е запознал премиера с мотивите си да наложи вето върху Закона за инвестициите, които предстоят да бъдат публикувани до края на тази седмица.

http://novinite.bg

 


Сходни връзки

България блокира старта на преговорите за членство на Македония в ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди