изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:05 EET
Държат 28 дни в плен грешния Матей, хранят го с гранули за кучета    
Общество

Тумба цигани със злоради и беззъби усмивки, бой, гаври с бухалка под звуците на кючеци, студ и глад. 28 дни между голите стени на автомивка, принуден да яде кучешка храна на гранули. Матей се опитва да пропъди потискащите спомени от пролетта на 2009 г., когато е отвлечен и държан почти месец в плен в един от крайните квартали на София. Той е един от стотиците наркодилъри, продавали на дребно хероин и амфетамин на отчаяни наркомани.



Близвал е от меда и е усетил жилото на софийските потайности. Досега щеше да се е изгубил в тях и никой нямаше да подозира, че го има, ако не беше отишъл в полицията.
Там го отвежда страхът. Матей застава пред вратите на СДВР с ценен товар - хероин, подготвен за продажба.

Докато разказва историята си, издава неколцина авери. Три години по-късно четирима от тях са на път да изкарат години от живота си зад решетките. Наскоро те бяха осъдени от спецсъда в София.

Илийката, сочен за тартор на групата, отнесе 10 г. затвор при строг режим, а аверите му Веселин С., Стефан А. и Митко Бухала получиха общо 16 г. в килия. Четиримата обаче още са на свобода, наказанията им не са влезли в сила и ще обжалват.

Как Матей стана продавач на дрога

Матей идва в София от провинцията в другия край на България преди около 4 г. Хваща се за сервитьор в механа. Един ден случайно се среща с Тишо - негов познат от ученическите години. Той му предлага да смени работата с по-лесна и доходоносна - да стане търговец на дрога.

"Ще говоря с шефовете, ще бъдеш доволен от парите", казва му Тишо.
Срещат се пак през февруари. Отиват до 3-етажна къща в района на бул. "Хр. Ботев" и ул. "Пиротска", където често се навъртат наркомани. Там е квартирата на двама от "работниците", които пласират тайно хероин и амфетамин на топчета. Единият печели от бяла отрова от около 2 г., а другият от няколко месеца.

Работи се по 12 часа на ден, но не непрекъснато, а сухата пара е добра. Изкарват се по 200-250 лв., уверен е Тишо. Матей е изкушен и почва да разучава клиентите. Те си поръчват дрога на специален телефон.

Заявката се приема от "оператор" и чрез скрити номера стига до уличните дилъри. Матей и съквартирантите му крият наркотиците в тайници в двора на къщата, понякога ги пъхат направо в храсталаците. Не смеят да държат дозите вътре - дойде ли полиция горят. Вземат дрога от къща в "Орландовци".

Снабдява ги Бухала. Слагат топчетата в кафяви шишенца от йод и ги прибират в скривалището. При поръчка, вземат колкото дози са нужни и ги носят.
Само за няколко месеца Матей свиква с работата и печели добре.

От другите знае, че Илийката е "главният човек", който събира парите, а негова дясна ръка е Димитър. Всичко e тип-топ докъм 10 ноември, когато от двора на къщата изчезват 30-ина топчета хероин и 20 амфетамин, дадени на Матей да ги продава.

Той решава, че ги е задигнал наркоман, който вероятно е разбрал къде си крие стоката.
"Като нямат пари, наркозависимите на всичко са способни", свива рамене Матей и се кълне, че не продава за своя сметка. Като за първи път шефовете му прощават.

"Казаха да внимавам, да се пазя, да няма повторение на нещата, защото ще си нося последствията. Да се оглеждам дали някой не ме следи", признава Матей.
Въпреки кражбата и той, и аверите му продължават да крият дрогата в двора, само че в други храсти.

В края на февруари 2009 г. обаче пак изчезват наркотици. Илийката е бесен-подозира, че Матей е почнал да крие топчета и да ги продава тайно от другите. Обвинява дилъра, че върти свой бизнес.

"Докога ще стават с тебе тези неща, как на друг не стават, а все на тебе. Правиш нещо", казва му шефът. В началото на март го вика да се яви в заложна къща, която е само на няколко пресечки от неговата квартира.

Матей отива на уреченото място, чака 20-ина минути.
Пред заложната къща спира спортно тъмнолилаво БМВ-18. Тунинговано, с две врати. От този миг светът за дилъра посивява. Матей изчезва. Ето какво разказва месеци по-късно при разпити в полицията и пред съдия.

Избирай - бой или отрязано ухо

"В колата бяха Илийката и Венци, него тогава го видях за първи път. После разбрах, че се казва така. Хвана ме и вика: "Аре да ходим да се разбере". Вкара ме насила в колата. Илийката седна до мене. Венци шофираше. Потеглихме с мръсна газ.

По пътя ми викат: "Сега ще видиш какво ще се случи с тебе? Можеш ли да плуваш..." Отговорих: "Да, мога." Казаха ми да избирам дали да ям бой, или да ми отрежат ушите. Караха ме да си подавам главата между двамата - и единият ме удряше, и другият. По главата, лицето, където им падне", разказва пред съдия Матей.

Отнася поне десетина удари с ръце и юмруци, докато стигнат до езеро в "Дружба". Трепери, знае какво се случва с хората като направят някаква издънка. Колата спира на метри от езерото към 22,30-23 ч.

Там Матей слиза и единият мъж му нанася няколко бързи удара с юмрук в главата. Дилърът пада. Връзват го с въжета за единия и другия крак. После Матей губи спомен за случилото се. Събужда се в колата мокър, умрял от студ.

БМВ-то е спряло до автомивка в "Дружба". Единият мъж му нарежда: "Слизай сега, да видим какво ще стане с тебе." Отваря вратата на автомивката. Влизат в помещението, не по-дълго от 25 м. Отвън има и 8-9 камери. Вътре чакат роми, прииждат и още. Около масата се събират към 18 души. Викат с втренчени очи: "Тоя ли е, тоя ли е?"

Казват му да седне на земята. Илийката праща 2 момчета да купят уискита и редбули. Вътре има пиене, но е на привършване. Когато момчетата с алкохола се връщат, почва боят. Нареждат на Матей да се съблече чисто гол.

"Аз се забавих. Те наскачаха: Ти не слушаш, помияр такъв... Завързаха ме, нямаше как. Свалих си дрехите", спомня си Матей.

Мургавите пускат музика и гаврите почват. Карат Матей да мята гьобеци и да си слага бухалка отзад "сексуално". Бият го с ръце и бухалка. Падне ли, го ритат. От време на време отиват до масата, шмъркат амфетамин и пият. Така до сутринта. От време на време пускат дилъра за по 5 минути в мизерна тоалетна с чешмичка да се освежава.

Пребиха ме с бухалката. Цялото ми тяло беше посинено и издуто. Нямаше здраво място, само под краката ми беше добре. Кръв ми течеше от носа, венците ми бяха разбити. Ако си подстрижа косата, сигурно белезите по темето и тила ще ги имам още", твърди потърпевшият.

Според него още вечерта имало приготвени марля и специален нож за рязане на пръсти. Той обаче не е използван.

На сутринта в автомивката остават 7-8 души.

Шефът казва: "Три дена ще те оставим да се поправиш, ще изхвърляш пепелниците". Но първите дни не го закачат, според Матей защото не можел да се движи. Държат го обаче 28 дни, твърди той. Всеки божи ден го карат да яде от гранулите за кучето.

От време навреме отнася и по някой удар - "профилактично". Пак го карат да се съблича и да играе гол. Снимат го с телефони и викат: "Искаш ли това да го пуснем в интернет?"Веднъж дори позволяват на 4-5-годишно хлапе да гледа. Шефът на автомивката го праща да мие колите, за да "изкарва пари за нещата, които са изчезнали".

Понякога го пришпорват да лъска автомобилите в 2-3 ч през нощта. Матей не смее да бяга, но на 28-ия ден има златен шанс. В 3-и район (наркотериториите се делят по районите на полицейските управления) наркобригада на конкуренти пребива търговец на дрога.

Той е откаран в "Пирогов" с разцепена глава. Автомивката се опразва малко след 3 часа, всички тръгват към болницата. Казват на Матей да следи камерите и ако види нещо, веднага "да им чукне по телефона". Записват номера на листче, но в бързината забравят ключа при Матей.

"Те ми бяха придобили доверие, не се бях опитвал да бягам. Беше ме страх и съм седял там", казва Матей. Той излиза, заключва автомивката и дим да го няма през полетата в студа. На най-близката спирка хваща първия тролей и слиза на Сточна гара. После се връща при бившите си колеги от механата.

Моли единия да остане да преспи в квартирата му. Обещава да му обясни всичко на другия ден. Уплашен, домакинът го приема. Матей спи в квартирата му още няколко нощи. През деня ходи при приятел в "Люлин". Не може да остава и през нощта, защото има жена и малко дете.

През април Матей отива в родния си град да види майка си. После се връща и пак почва работа в механата. Един ден му се обажда Илийката. Матей е изненадан, защото е със сменен телефон.

"Не знам откъде ми знаеше номера. Опитвах се да разбера, но не разбрах. Чувам: "Ало, какво правиш, бе?!" Викам: "Ало", а той: "Много бързо ми забрави гласа..." Вече се сетих, познах го. Каза: "Къде си. Нали знаеш, че имаш дългове и имаш да избиваш пари".

По свои сметки Матей имал да плаща към 500-600 лв. заради изчезналата дрога, но шефът му казва, че дължи 2500 лв. Определя му среща на последния етаж на мола на бул."Стамболийски". Матей се притеснява, че ако не не отиде, ще го намерят.

Към 20,30 ч "шефът" е там с още един авер. Казва: “Ще работиш, нали знаеш, че нямаш избор. Знаеш къде е мястото, отиваш там." Така Матей се връща към "занаята" и почва да продава дрога по старата схема.

Минала седмица, две. Пак изчезва амфетамин от храстите - 20 бройки за около 300 лв. Матей твърди, че няма къде другаде да го крие, без да се изложи на риск.
На сутринта след кражбата си казва: "Нямам избор, вземам хероина, дето е останал, и бягам."

Така се озовава в СДВР. Моли за защита. По време на съдебния процес обаче се покрива. С месеци не може да го открият и призоват, търсят го с полиция. Накрая Матей е намерен, но казва, че нищо не си спомня. 6-и състав на съда обаче чете показанията му и ги приема.

На 1 ноември т.г. осъжда четиримата подсъдими за участие в организирана група за дрога, но тъй като наказанието им още не е влязло в сила, те са на свобода.

Бивша жена наподсъдим: Плашиха ме, че ще ми вземат детето

“Полицаи ми казаха, че ще ми вземат детето. Че е по-добре да кажа, че Илийката е шефът. Сега не поддържам това. Не го познавам и не съм го виждала", казва в съда Тамара - бивша жена на един от подсъдимите Веско С. Тя била навън, когато на 23 септември 2009 г. полицаите нахлули в дома им и го арестували.

Срещу сочения за шеф на групата обаче свидетелствал не само Матей, а и М. Биримски. Той признал, че се е отчитал на Илийката. С дрога ги зареждал Веско, а Стефан бил на по-ниско ниво - продавач.

"Матей ми се беше оплакал, че е бил заплашван и е бил бит, защото дължал пари", разказал Биримски. Според прокуратурата единият от подсъдимите е бил шеф на наказателна бригада, която е вкарвала дилърите в правия път с бой.

В дома му във "Фондови жилища" са открити 72 г хероин за 7781 лв. и 67,18 г амфетамин за 2015 лв. Дрога е намерена и у още един подсъдим. При претърсванията в една от къщите дрога е открита дори в плюшена играчка. От нея криминалистите извадили няколко пакетчета с дрога.

По делото съдебен състав с председател Пламен Панайотов е разпитал 8 свидетели и 9 експерти. "Няма достатъчно доказателства срещу клиента ми", пледира адвокат Огнян Костов. Още трима защитници искат оправдаване. Обвинение за отвличане няма.

Мотивите за осъдителната присъда на четиримата, обвинени за участие в група за дрога, вероятно ще бъдат готови до месец. Един от подсъдимите има богато досие с присъди от 2004 и 2009 г.

Хероинът вървял по 12 лв.,
петичка амфетамин - 5 лв.

Матей и аверите му продавали дрога по твърд ценоразпис. Пакетче или топче хероин вървяло по 12 лв. От тях босовете вземали 10 лв., а за продавача оставали 2 лв. Петичка амфетамин струвала 5 лв. От тях дилърът прибира 1 лв., а другите отчита.

Уличните продавачи нямали пряка връзка с оператора, който приема поръчките от клиенти по телефона. Матей изкарвал по 200-250 лв. за 12 часа.
“Самата сума ме подведе", твърдял той в полицията.

В съда сам заявил, че е лежал в ареста за убийство. Справка показала, че е задържан през 2008-2009 г. В отговор на запитване на "24 часа" от Софийската градска прокуратура (СГП) заявиха, че човек със същите имена е бил зарестуван за убийството на кениеца Джулио Суге в София през април 2009 г. После обаче обвинението е свалено.

"Към момента делото за убийството е спряно и е изпратено на МВР за издирване на извършителя", каза прокурор Румяна Арнаудова, говорител на СГП.

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Държат 28 дни в плен грешния Матей, хранят го с гранули за кучета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди