изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:14 EEST
ВЪЗСТАНОВЯВАТ ДВЕ ЖИЛИЩА ОТ КАМЕННО-МЕДНАТА ЕПОХА    
История

Предлагат продължаване на разкопките в неразработената северозападна част на Големия остров, който се обследва от археолозите, повече от 30 години

 



Предстоящите дейности на Големия остров на Дуранкулашкото езеро, който с правителствено решение от месец септември, тази година бе предоставен на община Шабла за стопанисване, са били обсъдени на среща при кмета на община Шабла проф. Райна Бърдарева. В нея са участвали още археологът доц.Тодор Димов и Айля Исмаил, която е палеоеколог в Регионалния исторически музей в Добрич. На работната среща е учреден петчленен Експертен съвет, в състава на който влизат доц. Димов, Айля Исмаил, Илиян Христакиев - експерт „Културно-историческо наследство” в община Шабла, главния архитект Татяна Нейкова и Ивелина Димитрова-гл.експерт „Икономическа политика” в общината, информират от кметството в морската община.
Съветът ще има задача да предложи дългосрочен план, съдържащ всички мероприятия, които ще се извършват на острова, подредени по приоритети до 2015 година.
На работната среща бе обсъдено становището на доц.Тодор Димов за предстоящите дейности, с уточнението, че то ще бъде първооснова на проекта с който партньорите-община Шабла и Регионалния исторически музей (РИМ) ще кандидатстват пред Местната инициативна рибарска група (МИРГ) „Шабла- Каварна-Балчик”.
Зам.-кметът Мариян Жечев е информирал присъстващите за възможностите за финансиране, които предлага Местната стратегията за развитие на МИРГ, за бенефициентите и размера на помощта, която би могла да се получи чрез такъв проект. Той е обяснил още, че процедурата за кандидатстване е олекотена в административен аспект-проектните предложения се оценяват на място и срокът за одобрението им от Управляващия орган -  ИАРА, е много кратък.
Това ще даде възможност ако проектът бъде одобрен, планираните дейности да стартират още през лятото на следващата година. Те ще се извършват паралелно с тези от одобрения проект по ПРСР, чиято цел е, превръщането на Големия остров в привлекателна туристическа дестинация.
Дейностите, предложени от доц. Димов, предвиждат продължаване на разкопките в неразработената северозападна част на острова, който се обследва от археолозите, повече от 30 години. Според специалистите, тази част съдържа силно наситен културен пласт. След проучването му ще бъде решено как да се процедира по-нататък.
Идеята на доц.Димов е, да бъде направена възстановка на две жилища от каменно-медната епоха с прилежащата им стопанска структура, които да бъдат атракция за туристите. 

Стартира проект за увеличаване на туристите в Шабла

ПРОЕКТ ЩЕ ПРАВИ ПО-ДОСТЪПЕН ГОЛЕМИЯ ОСТРОВ

Борисов подари остров на община Шабла

ОТЛИЧИХА ДУРАНКУЛАК СЪС ЗЛАТЕН ПЕЧАТ ЗА УНИКАЛНО ЕВРОПЕЙСКО СЕЛИЩЕ

ОТ НАС ЗАПОЧВА НЕ САМО ИЗГРЕВЪТ, А И БЪЛГАРИЯ

ОТКРИВАТ В ДОБРИЧ ИЗЛОЖБА ОТ ПЛЕНЕРА "АРТ ПЪТЕКИ"

 

"Черно море", Варна: Чилова и стопани от Дуранкулак се скараха заради "Българската Троя"

11 ХУДОЖНИЦИ ИЗЛОЖИХА ТВОРБИТЕ СИ В ПРАИСТОРИЧЕСКО СЕЛИЩЕ

РЕСТАВРИРАТ ОТКРИТИЯТА ОТ ГОЛЕМИЯ ОСТРОВ В ДУРАНКУЛАШКОТО ЕЗЕРО

 

 

 

 


Сходни връзки

ВЪЗСТАНОВЯВАТ ДВЕ ЖИЛИЩА ОТ КАМЕННО-МЕДНАТА ЕПОХА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди