изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:57 EET
Нова серия от бомбени заплахи в София и Варна    
НовиниНови сигнали за поставени взривни устройства бях подадени в съдебните палати в София и Варна тази сутрин. Председателят на ВКС Лазар Груев поиска спешна среща между правосъдния и вътрешния министър и министър заради "епидемията" от бомбени заплахи. За пореден път с бомба беше заплашен и столичен мол.

Заплахата за бомба в столичната Съдебна палата е подадена в 8.15 ч. на телефон 112 от анонимен мъжки глас. Той заявил, че в Софийския градски съд е поставено взривно устройство и ако до един час полицията не изведе хората от сградата, то може да избухне. Всички бяха евакуирани.

Тази сутрин в СГС трябваше да се гледа делото срещу бившия директор на БДЖ Христо Монов и искането за промяна на мярката за неотклонение на Алексей Петров по делото "Октопод".
След като полицията извърши проверка, сградата на Съдебната палата бе отворена.

Минути преди 8 ч. на телефон 112 и още няколко телефонни поста пък са подадени сигналите за бомби в двете съдебни палати във Варна. За час беше преустановена работата в Съдебната палата на площад „Независимост" и след проверката на техническите служби работата беше възстановена.
След проверка в Съдебната палата на площад „Тракия" в 11 часа продължиха и  заседанията там.

Поредната серия бомбени заплахи стана повод председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев да поиска от правосъдния министър Диана Ковачева да проведе спешна среща с вътрешния министър Цветан Цветанов, на която да се обсъди системата за сигурност на съдебните палати в страната, съобщи БНР.
Ковачева заяви, че ще постави въпроса пред вътрешния министър, но по принцип било много трудно да се осигури 100-процентова сигурност на съдебните сгради.
Според Груев епидемията от заплахи за бомби не само бави работата на съдилищата, но е и повод за неудобство на гражданите.

Правосъдният министър все пак заяви, че ще се срещне с Цветан Цветанов при първа възможност, за да обсъдят евентуални мерки, предаде "Фокус".
"Всеки един сигнал за наличие на взривно устройство трябва да бъде проверен, сградата да бъде затворена, защото е много трудно някой да поеме отговорност за хората в съдебната палата", отбеляза  тя.

На въпрос защо в съдилищата има скъпоструваща техника, която явно е неефективна, правосъдният министър посочи, че охранителите се доверяват на тази техника, но при подаден по телефона сигнал за бомба няма как да не се направи проверка. Никой не посочва къде точно е поставено взривното устройство, обясни Ковачева.
Тя категорично заяви, че всички влизащи в съдебните палати се проверяват, включително и магистратите.

"Подадените бомбени заплахи възпрепятстват нормалния учебен процес, както и работата на институциите. Работи се по случаите и там, където има развитие и документиране на тази престъпна дейност, лицата се задържат", коментира по-късно самият Цветан Цветанов.
„Към момента не бих могъл да кажа, че има нещо съществено по последните няколко случая. Към този момент няма и задържани, но работим усилено по определени лица, които смятаме, че са съпричастни към някои от тези сигнали. Ако се акцентира върху бомбените заплахи в училищата, там случаите са предимно с детски акцент", допълни той.

Сигнал за бомба пък бе подаден в The Mall на бул. „Цариградско шосе” в столицата в 16,55 часа, съобщи "Фокус" по информация на МВР. Обадил се е мъж. Извършва се проверка. Само преди два дни имаше сигнал за бомба в мол "Сердика", който не е заплашван за първи път.

Сигналите за фалшиви бомби разтърсват страната от 20 дни насам. Те се подават за съдилища, училища, търговски центрове.
От началото на ноември това е третата фалшива заплаха за взривно устройство в столичната Съдебна палата.
Двете съдебни палати във Варна пък бяха евакуирани заради фалшив сигнал на 7 декември.  dir.bg

 


Сходни връзки

Нова серия от бомбени заплахи в София и Варна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди