изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:32 EEST
ТОВА Е БЪЛГАРИЯ    
Поезия

„Това е България" - казва чужденецът. „Това е моята Родина!" - възкликвам аз.

Една легенда разказва, че когато Бог решил да раздава земя на отделните народи, българинът работил на нивата и поради тази причина отишъл последен за своя дял. Но Господ вече бил раздал цялата земя. Замислил се какво да му даде. Не му останало вече нищо. Тъй като българинът бил известен със своята пословична доброта, скромност и трудолюбие, Господ решил да му подари част от своята земя - Рая.



Много мъдри са били хората, създали тази легенда, защото тук ще откриеш и планински исполини, и плодородни равнини, и обсипани с рози долини, и лазурно море... Но тук ще откриеш и многовековна история, богата култура, смели герои и талантливи творци.

Аз се гордея, че съм родена на тази земя, че нося в кръвта си духовното наследство на предците си, че имам възможност /в някаква степен/ да продължа делото им. За да може човек да изживее живота си пълноценно, той трябва добре да познава корените си. Да знае от къде идва, за да прецени къде иска да стигне.

Аз си давам сметка колко отговорна е задачата на моето поколение, като наследник на богати традиции и обичаи, защото ние трябва да ги съхраним, обогатим, популяризираме и да ги предадем на следващото поколение. Именно фолклорът е бил най-важният фактор, за да я има през вековете българската нация. Той може много да ни даде и в бъдеще, защото неговото богатство е неизчерпаемо.

Аз, като българка, знам това, затова избрах да изучавам народните танци, за да мога след това да покажа на всички хора по света тяхната магия. Може би, по тази причина, толкова ме впечатли филмът „Това е България". Чрез него аз преоткрих себе си, видях по-ясно целите си, разбрах как да сбъдна мечтите си.

Наистина има магия и мистерия в българския фолклор и аз искам да съм част от нея. Искам като участниците от ансамбъл „Българе" напълно да се потопя в тази магия, защото, както казва разказвачът във филма, тя не може да се опише с думи, тя трябва да се съпреживее. Изумително е как всичко започва да ти въздейства още преди да си чул и един акорд, достатъчно е само да зърнеш неповторимата българска носия. Независимо от кой край на България е, тя е прекрасна с неповторимите си багри, с прекрасните си български шевици, търпеливо везани с много любов от нечии сръчни български ръце. Във всеки един бод е закодирано послание и ако се вгледаме внимателно, ние ще го разчетем. И няма да се изненадаме от откритието си, защото ще видим вплетени традиционните български добродетели: упоритост, търпение, трудолюбие, любов и много красота. Когато към всичко това прибавиш музика /родопските гайди, невероятните вокали, тежките ритми на тъпана.../ и танци /от бързи, игриви и скокливи при шопите; до тежки и умерени при добруджанците.../, наистина думите вече нямат значение, защото зрителят се отдава изцяло на тази магия и за него нищо друго вече не съществува. Той е в друг свят, в друга реалност, не го интересува нищо земно и прозаично. Докато трае това чудо, той е друг човек, защото магията на танца го е преобразила, вдъхновила и достигнала до най-интимните кътчета на сърцето му. Сигурна съм, че след такова преживяване човек се променя. Вярвам, че става по-добър, че се замисля за непреходните неща в живота, че преосмисля целите си. Ако мога да постигна част от това, което са постигнали „Българе", бих била много щастлива. Прекрасно е да можеш да въздействаш на всички хора от целия свят по този начин, без да има значение тяхната националност, религия и образование. Така сме устроени, че никой не може да остане равнодушен към красивото, възвишеното, божественото.

Това не се постига лесно, необходими са много усилия, познания и постоянство, за да достигнеш съвършенството. Но като познаваш корените си, като си наследник на Орфей, знаеш, че можеш, че имаш потенциала да покориш хората /дори и животните, като Орфей/ чрез силата и магията на изкуството.

Не е лесно, но не е и невъзможно! Това ни доказва ансамбъл „Българе". Ако искате да узнаете легендата за това как България е оцеляла през вековете, гледайте филма „Това е България" и възкликнете гордо: „Това е моята Родина!!!"

 

Гергана Гичева - 11 б клас, СОУ „Св. Климент Охридски"  - първа награда от националния конкурс "Това е България"

 


Сходни връзки

ТОВА Е БЪЛГАРИЯ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ТОВА Е БЪЛГАРИЯ
Автор: Anonymous да 2012-12-15 @ 01:11 EET

Pozdravleniq za chudesnoto sychinenie!

Ako v Bylgariq ima poveche hora kato teb ni chaka dobro bydeshte.

Jelaq ti uspeshno razvitie vyvy vsi4ko, s koeto se zanimavash!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди