изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:58 EEST
ФУРОР И БУРНИ ОВАЦИИ НА ПРЕМИЕРАТА НА "ПЕПЕЛЯШКА SUPERSTAR"    
Култура

Истински фурор предизвика премиерата на мюзикъла "Пепеляшка - Superstar" миналата вечер. Овациите на възторжената публика не стихваха дълго след края на представлението. Възпитаниците на училището по изкуствата СОУ "Свети Климент Охридски" за пореден път показаха, че са много талантливи и че благодарение на своите преподаватели успяват да покорят всяка сцена.



Мюзикълът "Пепеляшка - Superstar" се реализира по съвместен проект на СОУ "Свети Климент Охридски" и държавен куклен театър "Дора Габе", финансиран от община Добрич. В него участват 23 актьори, 21 от които са деца. Спектакълът по либрето на Маргарит Минков и музика на Владимир Джамбазов се осъществява в творческия диалог на музикалния педагог Маргарита Русева, сценографа Ани Ехиян и хореографа Гергана Димитрова. Текстовете на песните са на Веселина Атанасова. Режисьор-постановчик е Димитър Ялнъзов. Специален гост на премиерното представление бе композиторът Владимир Джамбазов.

Директорът на театъра Петър Петков сподели на пресконференция, че първоначално е имал притеснения относно успеха на начинанието, познавайки сложността на мюзикъла и го определи като много амбициозен. "Мюзикълът е най-сложният синтетичен театрален жанр, защото включва всички видове сценични изкуства", посочи режисьорът Димитър Ялзънов. Той сподели, че се гордее с мюзикъла, тъй като той е резултат на един много голям труд. Въобще не ми беше трудно да се съглася да напиша музиката, каза пред журналисти Владимир Джамбазов. Той обеща да даде голяма гласност на мюзикъла чрез предаването, което води по радио "Хоризонт". Композиторът благодари на целия екип и най-вече на Маргарита Русева - за чудесната й работа с децата. "Проектът тепърва ще живее", изрази увереността си Джамбазов.

"Радвам се, че една моя мечта се сбъдна. Когато се създаваха профилираните паралелки в СОУ "Свети Климент Охридски" много исках да има и театрална. Досега учениците не са били на  магическата сцена на театъра", сподели Маргарита Русева. "Убеден съм, и съм го изпитал, и знам - те сега може да не знаят какво им носи работата на сцената, но ще им остане един отпечатък в съзнанието", каза Димитър Ялнъзов. От едни фолклористи мюзикълът направи изпълнители на бални танци, на хип-хоп, накара ги да повярват в себе си, коментира Гергана Димитрова.

Мюзикълът "Пепеляшка Superstar" е един съвременен прочит на класическата приказка, разказа Димитър Ялнъзов. Има смесване на епохи, стилове, обединява ги една от темите - за борбата на старото с новото време, т. нар. шум между поколенията. Естествено, присъства и класическата тема на приказката - за голямата любов.

Българското образование е обвинявано, че много теоритизира и децата могат много малко да практикуват, да покажат какво знаят, сподели директорът на СОУ "Свети Климент Охридски" Юлияна Герасимова. По думите й, чрез мюзикъла е приложена популярната на Запад система "Учене чрез правене". Герасимова благодари на професионалния екип, реализирал мюзикъла. "Мисля, че разбраха, че да се работи с българските деца не е лесно. Но и видяха, че българските деца не са лоши", допълни директорът на учебното заведение. НДТ

 

 


Сходни връзки

ФУРОР И БУРНИ ОВАЦИИ НА ПРЕМИЕРАТА НА "ПЕПЕЛЯШКА SUPERSTAR" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди