изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:17 EEST
ИЗЛОЖБА "КОЛЕДНО СИЯНИЕ" В БИБЛИОТЕКАТА    
Коледа По традиция, пред светлите коледни празници, регионална библиотека „Дора Габе" организира изложба на различни по вид библиотечни документи с разнообразна тематична насоченост - коледни традиции, обреди и вярвания; трапезата на Бъдни вечер и Коледа, коледарски благослов, как празнуват Коледа по света, пощенски картички за Коледа и Нова година.

Тазгодишната коледна изложба е под наслов „Коледно сияние" и съдържа книги, вестници и списания, справочни издания, които разкриват едно от най-радостните събития за християнството и историческите основания за честването му, Рождество Христово - Празникът на надеждата и очакването. От документите четем и за благодарността, съдържаща се в основата на признателността, която изразяваме на Бъдни вечер. Изложбата проследява вярванията и обичаите на българите от Игнажден до Коледа, символиката в обредността.

Посетителите могат да разгледат библиотечни документи, разказващи за Бъдни вечер в някогашна Добруджа, как добруджанци посрещат Коледа, за коледарите и техните благословии към стопаните, за коледния хляб и трапезата на Бъдни вечер и Коледа. От краеведските изследвания надничат фотографии от 1939-1940 г. на коледарски групи от Добруджа.

Любопитство предизвикват представените стари документи - вестници и списания - „Вестник за жената", 1931; списание „Жена и дом", 1940,1942 г., които разкриват обичаите и традициите на българите през първата половина на миналия век. Научаваме за подготовката за празниците, разнообразието в коледната трапеза, коледната украса, а така също и как е отразена българката в коледните песни и благословии. От старите вестници четем статия, в която се съветват читателите какви подаръци е добре да се подаряват на децата за Коледа "...наред с полезните и необходими подаръци, никога не трябва да липсва книжка за четене."

Разбира се, експозицията разказва как посрещат Коледа и Нова година по света, значението на коледните символи, от къде водят началото си и как намират място в домовете на християните, много идеи за красива коледна украса и празнична атмосфера.

Най-цветна и атрактивна в изложбата е витрината с детските книжки за Коледа - коледни приказки, песни и стихове. Сред тях е едно периодично издание, в което напомнят, че „Вярата в Чудото, е полезна за детското здраве."

Изложбата е експонирана във фоайето на библиотеката и може да бъде разгледана до края на 2012 г. НДТ

 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА "КОЛЕДНО СИЯНИЕ" В БИБЛИОТЕКАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди