изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:51 EET
НЕВЕРОЯТНА ИСТОРИЯ    
Култура

Тази история, която искам да разкажа, нямаше да се случи, първо, ако нямах интернет, второ, ако внучката ми Виолина по нейна инициатива не беше оформила Лична страница на дядо си, т. е. на мене, и, трето, ако не бях проявил вроденото си любопитство.



В разказа си ще се придържам строго към фактите...

Беше  25 май 2012 г. сутринта. Пуснах интернета, прегледах новините и пощата си, след което кликнах на Личната си страница /там има изображения на мои книги, занимавам се с писателство, и поместени в последно време нови анекдоти и афоризми/. Това правя почти всеки ден. Погледът ми се спря на името Калин Крумов /нямах такъв познат/. Та този Крумов "харесва Георги Бербенков /Лична страница/". Реших да го потърся във фейсбука. Ето какво открих:  "Калин Крумов, Днес, 24 май, ако имате книга, която е на български и е от български автор и е подходяща за подарък на приятел, то тогава подарете я на Първо Читалище "Единение" - Лос Анджелис /ПЧЕЛА/. Една книга, с която вие и вашето семейство ще станете дарители и ще участвате в стартирането на Българския Библиотечен фонд тук, в Лос Анджелис."

Предложението ме позачуди. Книги имах много, мои книги - нали се занимавах с писателстване, и предложението на Крумов ме завладя на момента. Открих името му във фейсбука и предложих приятелството си. За моя голяма изненада отговорът не закъсня.

"Георги, Калин Крумов has confimed that you're friends on Fasebook", т. е. приемаше приятелството ми. Поне така си го приведох...

След някоя и друга минута във мейла ми се появи следното:

"Добре дошъл в МАХАЛАТА да кажем на Георги Бербенков, наш писател и сатирик от Варна, с който имахме честта... да празнуваме макар и задочно най-хубавия Български празник. Негови книги вече са част от списъка на златния библиотечен фонд на ПЧЕЛА. Ние го препоръчваме на всеки един, който иска да оцелее, като се смее. Удоволствието - гарантирано. Днес /в Лос Анджелис 24 май още не беше си отишъл - бел. моя/ без малко да ни се наложи да превеждаме на едни дами от съседната маса, които искрено ни се радваха на доброто настроение,... ама не разбираха и дума от нашия разговор.

Ето чии писания ни развеселиха днес на нашето празнично кафе с Вальото. Стилът и езикът ни допаднаха и са в синхрон с нашите махленски настроения... Книжката "Изтървани мисли" /излязла от печат през далечната 1983 г. от Военно издателство, София - бел. моя/ ми пристигна предния ден от България и беше любимо четиво в училищните ми години. Поканих Георги тук, в МАХАЛАТА, и нашето читалище ПЧЕЛА го обявява за Български писател на месеца и първия писател, дарил книги /вече бях им обещал да им изпратя няколко книги по пощата/ на Българския Библиотечен фонд в Лос Анджелис. Посетете неговата страница и се запознайте лично с неговите изтървани мисли..."

Прескачам вълнението, с което прочетох всичко това, и цитирам изпратената от мене шеговита епиграма: Една снимка да ми пратите... как четете книгата ми в Щатите! 

Последва моментален отговор от Крумов:

Разбира се, Георги, ние имаме тепърва едно литературно четене да правим с твои книги и това ще е с много снимки."

Малко по-късно /все на 25 май у нас/ дойдоха и двете снимки, правени при споменатото по-горе четене на празничното кафе до "едни дами", които прилагам към разказа си.

Та това е историята, която исках да разкажа.

 

Георги БЕРБЕНКОВ

 


Сходни връзки

НЕВЕРОЯТНА ИСТОРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди