изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:04 EEST
РЕГИСТРАТОРИ НА КОЛИ ИМА ВЪВ ВСИЧКИ ГРАНИЧНИ РАЙОНИ    
НовиниЖената, за която НДТ писа, че бе глобена 1000 лева глоба от Районния съд в Добрич за това, че е регистрирала 422 румънски автомобила на свое име, е Яница Георгиева, съобщи bTV. Тя е осъдена за това, че е излъгала, че е купила 422 автомобила от Румъния. Истината е, че колите са прехвърлени на нейно име в Добрич, за да може истинските им собственици да си спестят по-високите такси за регистрация в Румъния.


„Наказателното дело срещу Георгиева е от административен характер. В него е установено, че тя се е занимавала с регистрация на автомобили, закупени от румънски граждани, пред сектор „Пътна полиция" в Добрич. Тя обаче не купува колите от Румъния, а изготвяла в района на КАТ-Добрич договорите за покупката им от румънски граждани и декларации за собствеността и начина им на придобиване. Така тя е потвърдила неистина”, обясни говорителят на Окръжния съд в Добрич Кремена Капралова.
Схемата, по която е действала Георгиева, не е нова и работи във всички гранични с Румъния общини. Румънец си купува кола втора ръка от Западна Европа, след това я продава на българин, който пък я регистрира у нас. Така на съседа му излиза няколко пъти по-евтино. Най-много са мераклиите през лятото, когато на ден в КАТ регистрират и по 70 автомобила на ден.
„Аз си регистрирам колата тук, защото таксата при нас е много висока. Моята кола е с кубатура на двигателя 2,2, дизел, първа регистрация от 1997 година. В Румъния струва около 2000 евро първоначалната регистрация”, разказа румънецът Адриан. У нас му излиза не повече от 400 евро, с платени всички застраховки и екотакса.
Търсенето на подобна услуга от страна на румънците създаде нова професия у нас - регистратор на коли, които според наши източници получават между 40 и 50 лева на регистриран автомобил. Те обаче или отричат, че регистрират коли на румънци или просто запазват мълчание.
След като автомобилът бъде регистриран, отново следва покупко-продажба и тя отново става собственост на румънеца. Но той я кара с нашенската регистрация и в родината си и представя генерално пълномощно от продавача пред тамошните власти.
Всъщност в схемата дотук няма нищо незаконно. А в нашата хазна дори влизат пари от регистрациите и застраховките на румънците. Вратичката идва от румънското законодателство, което позволява автомобил да се кара с пълномощно без ограничение, посочва bTV. НДТ

 


Сходни връзки

РЕГИСТРАТОРИ НА КОЛИ ИМА ВЪВ ВСИЧКИ ГРАНИЧНИ РАЙОНИ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
РЕГИСТРАТОРИ НА КОЛИ ИМА ВЪВ ВСИЧКИ ГРАНИЧНИ РАЙОНИ
Автор: Anonymous да 2012-12-15 @ 19:10 EET
Да бъде осъдена ефективно за назидание на другите мошенници, които трябва да се знаят от КАТ и се предадат на прокуратирата!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди