изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:29 EEST
Протестиращите от ВМЗ: ”Заедно сме силни, бутаме правителства!”    
Общество

Близо две хиляди работници на Вазовските машиностроителни заводи излязоха на протест днес. "Заедно сме силни, бутаме правителства!", скандираха те. Работничка дари вечерята си от хляб и лук на премиера, докато БЧК прати "тонове храни" за протестиращите. Шествието бе водено от децата на служителите, които носеха плакат с надпис: "Гладни сме", предаде БГНЕС. В протеста се включиха и бивши работници.



То стигна до паметниците на двамата братя генерали Владимир и Георги Вазови, чието име носи завода. Там работниците прочетоха протестните си декларации и заплашиха, че ако няма решение на проблема им, ще преместят протеста си в София - пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерски съвет.

На митинга протестиращите заявиха, че искат да им бъдат изплатени дължимите две заплати и три аванса в размер на общо 2,5 млн. лв. 

"Тук сме, за да им кажем: "Отговорни сте, обещахте заплатите ни!", заявиха организаторите на шествието, след която тълпата изригна в мощни скандирания: "Искаме парите си!"

Кметът на Сопот Веселин Личев заяви пред протестиращите, че още днес пристигат тонове храни от БЧК за "бедстващите съграждани". ВиК-Пловдив пък няма да спира водата на длъжници, работещи във "ВМЗ". Отправено е и искане към EVN да бъде пуснат токът, спрян заради неплатени сметки, на семействата на работници.
 
В края на протеста разплакана жена излезе на микрофона и подари своята вечеря на икономическия министър Делян Добрев и на премиера Бойко Борисов. Тя я беше опаковала грижливо в торбичка без дръжки. Вечерята се състои от филия хляб, поръсена с чубрица, и глава червен лук. Тя заяви, че с това се храни от доста време и така ще посрещне коледните и новогодишни празници.
 
Подкрепа на протестиращите оръжейници изказаха представители на регионалните структури на КНСБ и КТ "Подкрепа" от Пловдив, Сливен, Стара Загора, синдикалната структура на лагерния завод SKF.
Чрез телеграми, позиции и декларации подкрепиха стачкуващите и десетки членове на основни синдикални организации и отделни федерации, синдикати и съюзи.

След поредица протести на 20 ноември тази година между работодателя и представителите на работниците и служителите в завода бе подписано споразумение. Според него до края на ноември 2012 г. трябваше да бъдат изплатени полагащият се аванс за октомври и остатъкът от заплатата за септември.
До 30 ноември бяха изплатени по 60 лева от заплатата за септември.

На 5 ноември стана ясно, че само "Емко" ЕООД има шансове да купи ВМЗ-Сопот.
Двама от тримата участници, подали документация в Агенцията по приватизация, не отговарят на условията на стратегията за раздържавяване на дружеството и отпадат от по-нататъшно участие.  http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Протестиращите от ВМЗ: ”Заедно сме силни, бутаме правителства!” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди