изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:13 EEST
МОЖЕМ ЛИ ДА ПРЕХВЪРЛИМ НЕПОЛЗВАН ОТПУСК    
НовиниНа 31 декември 2012 г. всички неизползвани дни от годишния отпуск от 2010 г., се губят. За първи път през тази година вече реално действа 2-годишната давност на неизползваните отпуски, която беше въведена с промени в Кодекса на труда от края на 2010 г. Целта на промените е да накара хората да ползват целия полагащ им се отпуск в рамките на текущата година. Така в края на тази година "изгарят" невзетите ви през 2010 г. дни, в края на 2013 г. губите неизползваните от 2011 г. и т.н.

Ако сега се сещате, че имате останал от 2010 г. отпуск, имате на разположение по-малко от десет работни дни, за да го оползотворите, ако шефът е съгласен да ви пусне в почивка. От правилото изключения се правят при два случая. Първият се отнася за жените, които преди 2 г. са ползвали отпуск по майчинство. За тях крайният срок от 31 декември 2012 г. не важи. Втората група са хората, които са отсъствали от работа през 2010 г., защото са ползвали дълъг болничен. При тези случаи двегодишната давност тече от момента, в който човекът се е върнал на работа. Интересен факт е, че двугодишната давност не важи за неизползван отпуск до края на 2009 година. Със свое решение Конституционния съд отмени разпоредбата, която предвиждаше отпуските от 2009 г. и предните години също да се губят,  с мотив, че не може да се въвежда срок със задна дата. Колко са засегнатите от въвеждането на 2-годишния давностен срок и точно колко дни от 2010 г. ще "изгорят" ще стане ясно в началото на следващата година, когато всички фирми подадат обобщените си данни. Според синдикатите обаче най-засегнати ще бъдат държавните служители. "Работещите в местната и централната администрация имат най-много натрупани стари отпуски, така че се очаква, там да се загубят и най-много от дните от 2010 г.", коментира експертът от КНСБ Чавдар Христов. Важно е да се знае и че при прекратяване на трудовите взаимоотношения през 2013 г., служителите няма да получат обезщетение за останалия от 2010 г. отпуск.

Кои дни можете да прехвърлите за 2013-а година? Законът предвижда възможност за отлагане на не повече от 10 дни отпуск от текущата към следващата година. Това обаче може да стане след писмена молба. Прехвърляне на неизползваните (не повече от 10 дни) от 2012 г. за следващата година е възможно "при уважителни причини по писмено искане на работника или служителя и със съгласието на работодателя", гласи Трудовият кодекс.

Целта на това изискване отново е работниците да бъдат накарани да ползват 20-те дни отпуск през текущата година, а и да не се трупат много дни неизползван отпуск и съответно сериозни суми за обезщетения при напускане или пенсиониране. Законът задължи фирмите да съставят и графици за ползване на отпуски. Работодателите, които не са направили такъв списък до края на годината, могат да бъдат глобени от 1500 до 15 хил. лв. Добре е в графиците да се вземат предвид и неизползваните дни от 2011 г. и 2012 г. При излизане в отпуск, препоръчително е служителите да вписват в молбата си кои дни от коя година искат да използват. Така през 2013 г., например, те ще могат да спасят от двегодишната давност дните си от 2011-а, съветват експертите.

 


Сходни връзки

МОЖЕМ ЛИ ДА ПРЕХВЪРЛИМ НЕПОЛЗВАН ОТПУСК | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
МОЖЕМ ЛИ ДА ПРЕХВЪРЛИМ НЕПОЛЗВАН ОТПУСК
Автор: Anonymous да 2012-12-16 @ 12:53 EET
Да му мислят тия които имат по много.А,тия с по 20 дни годишен отпуск няча за какво да се притесняват.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди