изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:36 EEST
В Германия излагат най-старата снимка в света    
Любопитно

Музей в Манхайм (Западна Германия) излага най-старата снимка в света "Гледна точка на Грас" на французина Нисефор Ниепс, която датира от 1826 г. и не е показвана в Европа от половин век. В изложбена зала с приглушена светлина, поставена в голям, черен сандък, излъчващ постоянно специален газ, за да предотврати повреждането й, реликвата е във формата на малка плочка от полиран калай. Тя е поставена в позлатена рамка.



На пръв поглед на снимката не се различават много неща. Но при привеждане назад или настрани формите се появяват, разкривайки пейзаж с фасади, покрив на плевня, дърво и висок комин в далечината.

Това е изглед от етаж на селската къща на Нисефор Ниепс в Сен-Лу-дьо-Варен в Бургундия (Централна Франция). Снимката не е особено забележителна, но "представлява Големия взрив на фотографията", казва кураторът на изложбата Клон Сюи. Поверена от Ниепс на негов британски приятел с надеждата един ден иновацията му да бъде патентована в Англия, калаената плочка постепенно е забравена. Създателят й умира през 1833 г., без да познае славата.

Тя е открита отново през 1952 г. в пътническа чанта на пристанището в Лондон от Хелмут Герншейм (1913-1995 г.), специалист по история на изкуството и голям колекционер на снимки, след петгодишно безплодно търсене. От 1963 г. тя се намира в архива на университета в Тексас в Остин като част от огромната колекция на Хелмут Герншейм. Снимката не е излагана в Европа от 1961 г.

Музеят Рейс-Енгелхорн в Манхайм, който притежава фотографии от модерния период в колекцията на Герншейм, успял по този начин да постигне "уникално и ефимерно съчетание" между двете части, казва със задоволство Сюи. /АФП

Берлин / Германия 

http://news.bgnes.com 

 

ВЛЕЗТЕ ВЪВ ФЕЙСБУК-ГРУПА "ДОБРУДЖАНЦИ"

ФОРУМИТЕ НА ndtnews.hopto.org И НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА

 


Сходни връзки

В Германия излагат най-старата снимка в света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди