изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:23 EEST
Социолози и политолози: Ситуацията в страната се влошава    
КоментариЗараждането на гражданско общество и засягането на бизнеса от тежката социална диференциация са сред новите явления у нас през 2012 г. според политолози и социолози - участници в дискусията "Политическата 2012 г.", организирана днес от Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски".

Това, което наблюдаваме, е пълзяща концентрация на власт, в парламента фактически ГЕРБ има самостоятелно мнозинство, каза социологът проф. Петър – Емил Митев, цитиран от БГНЕС.

По неговите думи това води до пълзяща всепозволеност в политическото говорене. Това е механизмът на управление, в който пълзенето е определящо, коментира той.

"В този контекст въпросът е на следващите избори ние ще се изправим ли? Пълзящата концентрация на власт е за сметка разделението на власт и отношението с гражданското общество", добави професорът.

Бих маркирал сегашното управление като олигархично, силово и персонализирано, заключи Митев. Той отбеляза и следното – ГЕРБ губи усещането си за кауза, докато БСП намира своята. СДС направи отпит да възстанови своята кауза, неуспешно, а ДСБ се отклоняват от либералната кауза в полза на етническа кауза, каза още професорът.

Проф. Петър - Емил Митев направи обобщение на геополитическата 2012 г. По неговите думи страната прави крачка към САЩ, крачка на отдалечаване от Русия, крачка към сближаване с Турция, крачка на отдалечаване от Македония. Завоят в българската политика по отношение на Македония пролича през лятото след изказвания на премиера Борисов, добави професорът.

Според Митев позиция на страната ни спрямо Македония води само до сближаване на западната ни съседка с Турция и Гърция. Охладняването на отношенията с Европа е несъмнено, това означава, че "европейската карта", която беше коз в ръцете на ГЕРБ, в края на мандата тя вече е коз в ръцете на опозицията, каза още професорът.

Турция играе за световна сила, няма съмнение в това и българската външна политика е дълбоко неадекватна на това, алармира социологът Андрей Райчев. "Ние сме граница вече за съжаление, в този момент ние на психологическа основа започваме да се караме с Македония. Да, Македония дразнят, но нищо повече, кой интерес са засегнали? Бидейки граница, ние трябва рязко да си подобрим отношенията със съседите и с Русия. Вместо това правителството влошава отношения с Русия и позволява на Турция да прави партия в България, алтернативна". Те са или едни бебета и идиоти политически, или не играят за интересите на България, коментира Райчев.

По думите на социолога премиерът е избран с нагласата да е противодействие на резултатите от прехода. Той подмени ролята си някъде през втората година, защото не може да се справи проблемите, идващи от приватизацията, добави той. "Следователно наказанието на тези, които правят прехода е невъзможно, защото парите ще останат в тези, които са ги взели – приватизаторите. Историческата задача, за която е повикан на сцената не е изпълнена, независимо от това той мисли, че може да продължава така", коментира Райчев.

Социологът направи и разбор на значението на 2012 г. в личен план за някои знакови фигури от българската политика. Според него Ахмед Доган не позволи за сега въпреки могъщото усилие на неговите противници от Турция и България да му се накърни положението сред българските турци. Не е ясно дали Иван Костов напуска политиката, тъй като той може би може, след тази криза в СДС, като един от лидерите на СК да продължи своето присъствие. "Това би било една блестяща проява на един ветеран в българския политически футбол", коментира той. Нас ни очаква, ако ГЕРБ не се срине рязко след януари, изключително сложен парламент, който не може да излъчи правителство, продължи Райчев. Защото българите не са решили кой да махнат и кой да сложат, поясни той.

Според него главната опасност в страната е недемократичността. Има по места съвсем сериозно формирани на приличащи на БКП структура, които в момента са ГЕРБовски, и тези структури реално не са демократични, поясни социологът. Как България ще изглежда ако е първата страна с недемократични избори в Европа на мен не ми се мисли, заяви той. По думите на Райчев въпреки, че няма влошаване на България като икономически показатели причината за оплакванията на обществото са породени от характера на капитализма в страната. "Не България е обедняла, слоеве българи обедняват. Не се влошава положението на България, има вътрешна диференциация, която никой не спира. За пръв път през 2012 г. се засегна бизнесът, 9 пъти се е увеличил вносът на храни, значи 9 пъти им се е разкатала фамилията на производителите", обясни тезата си Райчев.

Не съществува нито един експерт или специалист, който да се ангажира с твърдението , че бизнес средата в страната се подобрява, заяви Кънчо Стойчев. Има изключително рядко постигнат консенсус по тези географски ширини, че ситуацията се влошава. Когато благоденствието намалява, потреблението се свива, а спестяванията растът. това е сигурен индикатор за криза в сферата на бизнеса. Има само един икономист в света, който не е на това мнение, а той има и черен колан, добави Стойчев. Това управление не е единственото, което залага на монополите, но то по най-крещящ начин стимулира развитието на монопола, не на конкуренцията, заяви социологът.

"С което се наблюдава геноцид върху малкия и среден бизнес в страната", добави Стойчев. Статистиката е видна от дълго време, допълни го Марчела Абрашева, директор на Галъп Интърнешънъл. "Не е ясно защо от 6 млн. българи само 3 млн. са заети, но 2/3 от тях работят в частния сектор. Когато няма малък и среден бизнес, когато няма фирми, които да работят. Отчаян малък и среден бизнес означава не само безработица, а и липса на светлина в края на тунела", обясни тя.

През 2012 г. станахме свидетели и на ново явление, което отбелязва началото на формирането на гражданско общество в България. Тази теза представи социологът Димитър Ганев, и в нейна защита анализира многото протести, случили се през годината. "Това не са протести, с които сме свикнали, това не са протести, с които властта може да се договори. Зеленият мотив не характеризира тази гражданска енергия", разясни той. Участници в тези протести са предимно млади хора, които далеч не са под прага на бедността, с висок образователен статус и абсолютна партийна апатия, продължи Ганев. Не само, че никой не успя да яхне протестите, никой не посмя да го направи, отбеляза той. "Целият политически елит е отстъпил. Ако до този момент сме говорили за липса на гражданско общество, сега трябва да имаме поне едно на ум", заключи социологът.  http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Социолози и политолози: Ситуацията в страната се влошава | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди