изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:26 EEST
От пушачите за непушачите. С любов!    
Общество На въпроса ми: “Защо изведнъж се оказа, че права имат само непушачите?“ ми беше заявено: „А правата на изнасилвачите да си гледат кефа? Тях някой пита ли ги колко им е гадно като ги ограничават?“

Та. Аз като един виден пушач – изнасилвач, който довчера нямаше кой знае колко против забраната за тютюнопушене в заведенията, взе леко да ми писва да завират примера на света в лицето ми. Писна ми да слушам как едни българи, дето вече са бивши българи, защото живеят в Америка, видиш ли, ми размахват пръст и ми повтарят: „Ето, затова ще СИ останеТЕ на тоя хал, защото в цивилизованите държави никъде вече не се пуши и никой не протестира. “Да, там не пушат. Там се дрогират, тъпчат с McDonald's и отстрелват съучениците си. Да вземем пример, казвате? Сакън!"

Но ако ще си сочим примерите, бивши братя българи, то нека го правим като хората! Защото:

В Австрия пушенето в затворени публични помещения е забранено С ИЗКЛЮЧЕНИЕ на дискотеки, барове, ресторанти и т.н. Ако всички служители на дадена фирма дадат позволението си, в офиса може да бъде разрешено да се пуши.

В Белгия пушенето е разрешено в СПЕЦИАЛНО ОБОСОБЕНИ помещения в баровете, нощните клубове и кафенетата, в които не се сервира храна.
.
В Чехия е забранено пушенето на публични места като държавни институции, болници, спирки, но не и в ресторанти, барове и клубове. През 2007 г. е приет закон, имащ за цел да ограничи пушенето в заведенията, но той за момента се счита за недостатъчно ефективен.

В Дания пушенето е абсолютно забранено в публичния транспорт, държавните институции и на места, на които присъстват деца. Що се отнася до баровете, клубовете и ресторантите, забраната е частична.

Във Финландия е разрешено да се пуши в баровете, в специални помещения, където сервирането на напитки и храна е забранено.

В Италия законът позволява изграждането на отделни зали за пушачи, в които могат да се сервират храни и напитки при определени условия – вентилацията им трябва да е отделна, нужно е вратите им да се затварят автоматично, не бива да заемат повече от 50% от площта на заведението и т.н.

В Люксембург пушенето е забранено във всички обществени сгради и транспорт. На ресторантите се позволява да имат обособени стаи за пушачи. За баровете и кафенетата се прави изключение. В тях пушенето е забранено само във времето когато се сервира храна – от 12:00 ч. до 14:00 ч. и от 19:00 ч. до 21:00 ч.

В Португалия при определени условия се позволява изграждането на зала за пушачи и зала за непушачи в барове, кафенета и ресторанти.

В Испания забраната важи за болници, офиси, училища и обществен транспорт. Що се отнася до ресторантите и баровете, те имат правото да притежават специални стаи за пушене, а ако са по-малки от 100 кв. м – сами да избират дали пушенето в тях да бъде позволено.

 


Сходни връзки

От пушачите за непушачите. С любов! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.70 секунди