изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:40 EEST
ПОДПИСАН E ДОГОВОРЪТ ЗА РЕГИОНАЛНОТО ДЕПО    
ЕкологияТри договора за изграждане на регионални системи за управление на отпадъците подписа в петък министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Единият от тях е за депото в с. Стожер, което ще обслужва осемте общини от областта и Никола Козлево. Той бе подписан от кмета на Добрич Детелина Николова, която е председател на сдружението, което ще изгражда депото. Другите договори бяха за регионалните депа в Панагюрище и Бяла. Трите договора са финансирани по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” на обща стойност 79 милиона и 300 хиляди лева.

,В проектите и на трите общини се предвижда изграждането на клетка за битови отпадъци, съоръжение за компостиране на зелени отпадъци, инсталация за сепариране на отпадъците, довеждаща инфраструктура, както и доставката на машини и съоръжения, стационарно и мобилно оборудване за експлоатацията на тези съоръжения.
По време на церемонията министър Караджова е отбелязала, че когато общините работят заедно, това е един добър пример за сътрудничество за постигане на нещо добро, което ще е в полза за всички. „Тази инфраструктура е основополагаща и е за 20-30 години напред”, добави още министърът. На депото в регион Добрич е планирано изграждане на три клетки за депониране на неопасни отпадъци, но в обхвата на проекта е включено изграждането само на първа клетка на площ над 30 000 м2 и капацитет 240 хил.тона годишно.  Общият обем отпадъци, който може да поеме депото по работния проект, е около 620 000 м3. Стойността на проекта е 38,8 млн. лв. С изграждането на регионалните системи за управление на отпадъците се постига възможност за предварително третиране и рециклиране на отпадъците, като едновременно се гарантира екологосъобразното им и устойчиво управление в регионите, посочват от МОСВ.
С подписване на договора се дава зелена светлина за изграждане на Регионалното депо в село Стожер и двете претоварни станции в Балчик и Тервел, посочиха от общината в Добрич. Общата стойност на проекта е 38 877 375,67 лв., от които 36 933 506,89 лв. е безвъзмездната финансова помощ, която ще бъде получена от Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013г.". Собствения принос на партньорите при реализацията на проекта възлиза на 1 943 868,78 лв. НДТ

 

 


Сходни връзки

ПОДПИСАН E ДОГОВОРЪТ ЗА РЕГИОНАЛНОТО ДЕПО | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПОДПИСАН E ДОГОВОРЪТ ЗА РЕГИОНАЛНОТО ДЕПО
Автор: Anonymous да 2012-12-17 @ 11:31 EET
Chestito na jitelite na selo Stojer!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди