изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:50 EET
Учени атакуваха Борисов с SMS-и, почетоха ”смъртта” на министерство    
НовиниОколо 150-200 учени протестираха преди обяд пред сградата на президентството срещу злоупотребите във Фонд „Научни изследвания” и издигнаха плакати - „Лъжепрофесори самозванци ни учат, ни управляват”, „Пари за наука няма. Пари за лъженаука - 15 млн.”. Те обявиха, че шефът на фонда заема поста незаконно.

Протестиращите запазиха едноминутно мълчание като за покойник, сочейки към администрацията на Министерството на образованието. Те решиха всеки да изпрати SMS на Бойко Борисов. Някои от тях го направиха още на протеста. Със съобщенията учените искат от премиера да спре безобразията във Фонд "Научни изследвания" и "главите на трима" -  на министъра на образованието Сергей Игнатов и на ръководителите на научния фонд - Рангел Гюров и Христо Петров, предадоха БГНЕС и "Фокус".

Протестиращите пускаха музика и пяха на високоговорител – „We are the champions” и „Hit the road Jack”. По време на демонстрацията им полицаи бяха разположени пред президентството по цялото продължение на сградата.

Това е поредният протест на учените. Според доцент Виктор Атанасов от Физическия факултет в Софийския университет, който е един от организаторите на протеста, безобразията във фонда обричат българската наука и развитието на младите учени. По думите му 80% от раздадените субсидии на последната сесия на фонда са незаконни. Единственият шанс е да бъде освободено ръководството на фонда.

Атанасов посочи пред журналисти, че проблемът е политически.
„Миналата седмица се видя, че министърът има защита от парламента, имайки предвид, че мнозинството в парламента отхвърли предложението на БСП и ДПС за създаване на временна анкетна комисия. 1200 души с докторска степен са се подписали в петиция, която в друга европейска държава щеше да бъде разгледана мигновено”, каза той.

Доцентът бе категоричен, че виновниците трябва да си подадат оставките и да се извинят. По думиту му беззаконието във Фонда от една страна е, че в конкурса не е имало чуждестранни рецензенти и от друга – че директорът на фонда незаконно заема поста си. Рангел Гюров е защитил професорската си титла на 23 октомври тази година, съответно в България той става професор не по-рано от 23 ноември. До приключването на конкурса Гюров не е разполагал с тази титла, посочи Атанасов и съобщи, че днес организаторите са внесли декларация до Висшия административен съд за това, че Гюров не може да бъде директор на фонда, при положение, че няма професорска титла.

„Обществото е манипулирано. Има лов на вещици”, каза още доцентът.
Той посочи, че някои от колегите му са получили нотариални покани за достъп до лабораториите си без уточнена дата и час. Освен това е блокиран достъпът на учените до личните им пощи, след като са се опитали да се свържат с чужди експерти.

След приключването на протеста протестиращите учени съобщиха, че са подготвили подарък за Коледа, който ще внесат на Министерски съвет. Те ще поднесат на Министерски съвет голяма торба за боклук с намачкани листове хартия, каза Гергана Гергова, която е сред организаторите на протеста. По думите й това е научният труд на Гюров. Тя показа, че на една от страниците се вижда доклад на Гюров от конференция във Варна. В доклада той е написал т.нар. „Закон на Гюров – Нютон”, който според нея показва, че Гюров „не разбира от физика”. Според Герова такъв човек не може да оглавява фонд „Научни изследвания”.
Тъй като министрите са на изнесено съвместно заседание в Гърция обаче, „подаръкът” ще бъде изпрател по DHL, обясни Герова. Ако исканията на учените не бъдат удовлетворени, те ще предприемат следващи действия след празниците.

На протеста присъства и Иван Радев - млад учен, който работи в Дуисбург, Германия. Той отбеляза, че негов ръководител там го е питал за скандалите във фонда в България. В Германия също има подобни фондове, но там шефът няма такава власт и той само следи за спазване на процедурите, обясни Радев, според когото изходът може да е само оставка на просветния министър и ръководството на ФНИ.

Скандалът около Фонд "Научни изследвания" и конкурса за финансиране на изследователски проекти гръмна, след като стана ясно, че с 14.8 млн. лв. ще бъдат финансирани 95 от общо 1024 кандидатствали проекта. Учените са гневни от начина на разпределие на тези пари. Значима част от класираните 95 проекта са на фирми и колективи, близки до управата на фонда.
Миналата сряда депутатите от мнозинството отхвърлиха предложението на БСП и ДПС за създаване на временна анкетна комисия, която да провери цялата процедура по финансирането на изследвания от фонда за миналата година, като се установи по какви критерии се избират проектите.   dir.bg

 


Сходни връзки

Учени атакуваха Борисов с SMS-и, почетоха ”смъртта” на министерство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди