изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 07:15 EEST
ДВЕ ГОДИНИ УСЛОВНО ЗА ДВЕ КАТАСТРОФИ СЪС СМЪРТ НА ПЪТЯ    
Ред и сигурност

На две години условно с 3 години изпитателен срок са осъдени от Окръжния съд в Добрич 40-годишният Метин Ибр. Н. от тервелското село Зърнево и 24-годишния Красен М. Ур. от Варна, съобщиха от пресцентъра на съда.



Двамата са признати за виновни в това, че са нарушили правилата за движение по пътищата и независимо един от друг по непредпазливост са причинили смъртта на 41-годишен мъж от с. Зърнево, три средни телесни повреди на 37-годишен мъж от същото село и 6 средни телесни повреди на друг 37-годишен мъж от същото село. Инцидентите са станали на 23.02.2011 г. по пътя от републиканската пътна мрежа между Добрич и Силистра, близо до разклона за с. Малка Смолница. Метин Н. е управлявал микробус „Мерцедес Спринтер”, а Красен Ур. - лек автомобил „Рено Канго”. Съдът отчита, че двамата са направили всичко зависещо от тях за оказване на помощ на пострадалите. Съдът е лишил Метин и Красен от право да управляват моторно превозно средство за срок от 3 години.

По молба на подсъдимите и след като те са признали вината си, съдът е допуснал делото да се гледа като съкратено съдебно следствие. По разпоредбите на този институт съдът определи наказанието им, след което го намали с 1/3. Като частни обвинители са приети трите деца, наследници на загиналия 41-годишен мъж, двамата 37-годишни пострадали и жена, която е получила леки наранявания.

От пресцентъра на Окръжния съд припомниха, че в деня на катастрофите в района на Добрич е имало ниска слоеста облачност, намалена видимост и поледица, пътищата били със заледена и необработена асфалтова настилка. Сутринта работник по пътната поддръжка получил нареждане да опесъчи пътя от републиканската пътна мрежа, свързващ Добрич и Силистра. Той обаче минал през участъка, където станал инцидента, без да разпръсне пясък.

Същия ден от с. Зърнево към Добрич тръгнал микробус „Мерцедес Спринтер”, управляван от Метин Н. Той превозвал работници на добричка фирма. Около 7,30 ч. той приближил със скорост 50 км в час разклона за с. Малка Смолница. Поради несъобразената скорост, автомобилът се поднесъл и предната му част навлязла в лентата за насрещно движение. Той застанал напречно на пътното платно и заел двете ленти за движение.

По същото време, но в обратна посока – от Добрич към с. Карапелит, пътувал лек автомобил „Рено Канго”, шофиран от Красен Ур. Той се движел със скорост 40 км в час и с включени фарове. Намирал се на разстояние 24 м от мястото на удара, когато микробусът „Мерцедес” пресякъл осовата линия и навлязъл в лентата за насрещно движение. За да избегне удара, Красен вместо да намали скоростта или да спре, се опитал да заобиколи микробуса отляво. Въпреки усилията му, последвал сблъсък между „Реното„ и „Мерцедеса”. След удара лекият автомобил се завъртял и спрял. Микробусът се обърнал на дясната си страна и така легнал продължил да се пързаля по пътя. Той излязъл с предната си част от лявата страна на пътното платно и се ударил в крайпътно дърво. Задната му част останала на пътното платно.

Всички телесни повреди на пострадалите пътници били причинени от удара между двата автомобила и последвалото обръщане на микробуса. Пътниците успели да излязат от него, с изключение на четиримата пострадали. Останалите опитали да ги извадят, но преди да успеят, към микробуса се приближил товарен автомобил „Волво”. Той се движел със скорост около 40 км в час и водачът се опитал да намали скоростта, да спре или да се отклони. Въпреки усилията му камионът продължил движението си напред и със скорост около 10-20 км в час започнал да бута по платното първо „Мерцедеса”, а после „Реното”. След около 20 м спрял. Тогава Красен Ур. и Метин Н. констатирали, че 41-годишният не дава признаци на живот. Метин Н. успял да извади единия 37-годишен пострадал и наранената жена. Задълженият да опесъчи пътя Георги Димитров бе признат за виновен в немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност  и осъден на 6 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. НДТ

 

 


Сходни връзки

ДВЕ ГОДИНИ УСЛОВНО ЗА ДВЕ КАТАСТРОФИ СЪС СМЪРТ НА ПЪТЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди