изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:56 EEST
Сьомга и печени зеленчуци смениха депутатското кюфте    
Парламент

12 свински и 12 пилешки кюфтета. Я сложи и 12 кебапчета да почерпя администрацията в централата. Това поръча преди дни депутат от левицата в парламентарния бюфет. Момичетата зад щанда не са изненадани - преди коледните празници са свикнали с такива поръчки. От любима храна прословутото депутатско кюфте се превърна в атрактивен подарък за хора, които нямат достъп до парламента. А депутатите се научиха да се глезят с по-префинени ястия.



Не може да се каже, че пренебрегват изцяло кюфтето и кебапчето, но в последно време си падат по нови техни версии. От няколко месеца например в менюто се появи пържено кюфте, което наподобява домашното на мама. Количествата се изчерпват за нула време. Вместо класическото кюфте от смесена кайма понякога се предлага и чисто пилешко. И то е сред фаворитите в менюто, защото е много по-диетично и леко.

Каймата си я правим сами от най-чисто месо и затова кюфтетата са толкова вкусни при нас, казват от хранителния комплекс на парламента.

Гвоздеят в менюто обаче са печените зеленчуци. Когато на рафтовете се появят тиквички на скара, парламентаристи си ги запазват за обяд още от сутринта. Порцията печени зеленчуци, която включва тиквички, чушки и гъби, също е хит. Тайната е във вкусния дресинг, издават от бюфета. Броколи, карфиол, моркови и грах на пара също вървят много. Изобщо в последните си работни дни преди Коледа депутатите масово наблягат на постното, макар малцина от тях да постят (Кои са те - виж долу).

По време на постите винаги в менюто се поддържат 2-3 ястия по канона - без олио, без яйца и сирене. Такива са например зеленчуците на скара, варените картофи, салатите.
Тези, които не спазват традицията, предпочитат готвеното. От менюто първо свършват бобът по манастирски, свинското със зеле, зелевите и лозовите сармички и пълнените чушки.

Любимите салати пък са от червено варено цвекло, снежанка, руска, кьопоолу. Пак ги правим при нас, всичко е прясно и приготвено в момента, казват от бюфета.
Постните супи особено вървят по време на пости. Спаначената е любима на дамите, мъжете пък предпочитат телешко варено. Много вървят боршът, доматената и кремсупите.

Нов хит има и сред сандвичите, с които депутатите се подкрепят сутринта. От няколко месеца вместо филиите с шунка и луканка предпочитанията клонят към сандвич със сьомга.

Цената е солена за редовите служители на парламента, но депутатите явно не се смущават от сумата от 2,87 и бързо изпразват тавата. Сьомгата най-добре се преглъща с натурален фреш, който отскоро се предлага в кафето на народния представител. Срещу 2,90 изборът е между цвекло и моркови, портокал, ябълка.

Фурор правят и малките банички на хапки, които са с различен пълнеж - с кайма, със сирене и с шоколад. И те са собствено производство, а 30 ст. за бройка ги правят достъпни за всички, така че и за тях има резервация.

Търсенето е спрямо сезона, стараем се да поддържаме разнообразие, казват от хранителния комплекс на Народното събрание. Там се готви по утвърдени рецептури,
в менюто супите са около 100 вида, месните ястия - 1400, постните - 180.

Парламентарните готвачи не се страхуват от експерименти - наскоро са включили в менюто "Пиле мегре" - бланширано пилешко бяло филе в прасковен сироп със заливка от праскови, и се приело много добре.

Мая Манолова пости със салати, Петя Раева набляга на супите

Малцина са депутатите, които изкарват пълен пост. В началото му повечето се заричат, че ще го спазват, но впоследствие се предават, показват наблюденията на "24 часа".

Има и такива, които постят само последната седмица. Най-постоянни обаче са Иван Костов, който е пълен вегетарианец и заклет враг на месото, и Йордан Цонев от ДПС. Цонев е дипломиран богослов и не пропуска да спечели привърженици за постенето сред колегите си. Дори някои се консултират с него по хранителни въпроси като Петя Раева от ДПС.

"Аз съм непретенциозен човек и ако в бюфета няма какво да се яде по време на постите, си купувам пакет обикновени бисквити и това обядвам", разказва Раева. Тя е известна с последователната си диета, която издаде дори в книга.

Вкъщи готви основно крем супи от всякакви зеленчуци и слага по един картоф, за да са плътни. Прави от броколи, от аспержи, дори от китайското зеле и ги пасира, накрая ги поръсва с крутони. Обича и готвено прясно зеле, филия с лютеница. Хапва много солети и гризини, макар че са доста калорични. Затова след постите качва поне по килограм-два.

Раева пости от ученичка. Казва, че се пречиства духовно, защото постът е въздържание и от лоши помисли.

Няма как да спазвам пълен пост, с този Избирателен кодекс като сме се закарали, няма как да бъда бяла и добра, казва Мая Манолова от БСП.

Тя също пости от 15 години по религиозни съображения, но не успява да спазва пълно въздържание. Яде много салати, зеле, домати, обича леща, ориз, сарми и риба, когато се разрешава. Мая готви основно в неделя и се съобразява с поста. Харесва спаначената супа в парламента, но не е от депутатките, които често могат да бъдат видени в бюфета.

Шефката на здравната комисия Даниела Дариткова също спазва традицията. Постя от години, не ми е проблем, все намирам нещо в менюто, което да ми хареса, казва депутатката.

И колегата й от ГЕРБ Георги Андонов също е верен на традицията. Почти всяка година пости, макар съпругата му да не го прави. В парламента яде солети, защото не харесва ястията в стола - там хапва единствено супички и печени тиквички, които са му по вкуса. Вкъщи жена му приготвя баници с ориз и спанак, яде и препечени филии с маргарин.

Коледният пост му е по-труден, защото изкушенията са по-големи - навсякъде ти предлагат мръвки и печено, докато за великденския тръгва вече зеленото, има и повече салати, обяснява разликите Андонов. Но признава, че след всеки пост се чувства много по-добре. Най-трудна му е първата седмица, но после е свеж, събужда се рано и отпочинал. Не е сигурно дали е на психологическа основа, или заради поста, но си калява духа и волята.

Баба му е разказвала, че едно време са изварявали тиганите, вилиците и лъжиците с вряла вода, за да няма мазнина по тях. Сега обаче е трудно да спазваш толкова строго ограниченията.

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Сьомга и печени зеленчуци смениха депутатското кюфте | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди