изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:06 EEST
Най-големите научни открития през 2012 г.    
Новини След стриктна селекция са подбрани и десетте "големи" в научните открития през изминалата година

Откриване на неуловимия Хигс бозон е най-големият научен пробив за 2012 г., според научното списание "Сайънс", свързано с излагането на най-новите открития от областта на науката в света, съобщава сайтът Econ.bg.

Субатомната частица, кръстена преди 50 години на физика Питър Хигс, е това, което учените смятат, че придава маса на материята. Откритието е монументално, тъй като потвърждава теорията, че Вселената работи по начина, по който теоретичните физици смятат, че го прави.

Девет други новаторски постижения от 2012 г. бяха почетно споменати от изданието, включително безопасното кацане на Марс на марсохода Curiosity през това лято, както и категоричното доказателство, че парализираните пациенти биха могли да използват ума си, за да задвижат роботизирана ръка.

Селкцията на откритията не е случайна, предвид изключително трудното публикуване на статия в списанието и много стриктен контрол от страна на редакторите. Повече за великите научни постижения през изминалата година може да прочетете ТУК.
 
Генералният директор на ЦЕРН проф. Ролф Хойер, създателят на "въздушния кран" за марсохода Curiosity Адам Стелцнър и Рон Фуше - вирусологът, изследвал птичия грип, са намерили място в друга класация - на престижното научно списание Nature на 10-те най-известни личности, изиграли главна роля в научните събития през 2012 г., пише iNews.bg.

Кои са големите в науката?

10-те най-известни личности, изиграли главна роля в научните събития през 2012 г.
 
Генералният директор на ЦЕРН проф. Ролф Хойер, създателят на "въздушния кран" за марсохода Curiosity Адам Стелцнър и Рон Фуше - вирусологът, изследвал птичия грип, са намерили място в класацията на престижното научно списание Nature на 10-те най-известни личности, изиграли главна роля в научните събития през 2012 г.
 
На първо място в класацията е генералният директор на ЦЕРН, 64-годишният Ролф Хойер, когото списанието отличава за ролята му в правилната презентация на "най-голямото научно откритие на годината, ако не и на цялото десетилетие" - вероятното откриване на Хигс бозона с помощта на Големия адронен корлайдер (ГАК).
 
Въпросното фундаментално откритие можеше и да мине доста по-незабелязано, ако не бе дипломатичността на генералния директор на ЦЕРН, отбелязва изданието. Според Nature именно Хойер е успял да убеди участниците в експеримента на колайдера да представят пред обществеността данните за откриването на частица, която по параметрите си съответства на теоретично предсказания Хигс бозон.
 
И именно генералният директор на ЦЕРН поема риска и отговорността за думата "откритие", която да се използва в този случай. Според БТА, цитираща Reuters, ЦЕРН могат да направят окончателното съобщение за Хигс бозона през март следващата година.
 
Освен Хойер в списъка на 10-те най-видни личности в науката през 2012 г. е намерил място още Адам Стелцнър, ръководителят на групата специалисти, отговарящи за кацането на марсохода на НАСА Curiosity на Червената планета.
 
Стелцнър, който ръководи уникалната операция по кацането на 5 август 2012 година, в разговор с журналисти призна, че през първите минути след навлизането на апарата в атмосферата, марсоходът започнал да изпраща сигнали, които в същността означавали "с вас е свършено". Тревогата обаче се оказала лъжлива. В крайна сметка специалният "небесен кран" осигурява за успешното кацане на почти еднотонната лаборатория на повърхността на Червената планета.
 
"Тъй като идеята изглеждаше доста безумна, ние всички се чувствахме много уязвими. При неуспех хората биха ни казали: "Вие сте идиоти!" - споделя Стелцнър.
 
Микробиоложката от Йелския университет Джо Хенделсман също попада в престижната класацията на Nature за изследването си върху неосъзнатата дискриминация на жените в научните среди.
 
По същество единственият човек, включен в списъка на научното издание не толкова заради научно-изследователски заслуги, се оказва италианският правителствен чиновник Бернардо де Бернардинис. Заедно с 6-има сеизмолози той е осъден за непредумишлено убийство на 6 години лишаване от свобода.
 
Де Бернардинис влиза в експертна комисия, която, според съда, пет дни преди тежкото земетресение в Акуила през 2009 г., причинило смъртта на 309 души, дава невярна оценка на сеизмичната опасност в региона. Присъдата, произнесена през октомври 2012 година, предизвиква разгорещени дискусии в научните среди по целия свят, припомня РИА "Новости".
 
Следващ в класацията е холандецът Рон Фуше. Той оглавява група вирусолози, които през 2011 г. получават особено заразна модификация на птичия грип H5N1, способна да се предава от бозайник на бозайник. Националната научна комисия по биобезопасност на САЩ в края на 2011 г. забранява да бъде публикуван пълният текст на изследването заради потенциалната му опасност, но в крайна сметка през март 2012 г. тя дава разрешение.
 
От Nature отбелязват, че през цялата година Фуше активно защитава работата си. Все пак той се съгласява на глобален доброволен мораториум върху аналогични експерименти, който действа и до днес.
 
В списъка най-известните личности в науката през 2012 е намери още място и съпредседателят на градския комитет на Ню Йорк по изменение на климата Синтия Розенцвейг, която редакторите от Nature наричат "Стража на Готъм" заради разработките ѝ в областта на защитата на градската среда от опасни климатични явления.
 
Тук са включени и белгийският биолог и изследовател на раковите клетки Седрик Бланпан, както и китаецът Юн Вон, ръководител на най-големия център за декодиране на геноми BGI в Китай.
 
Последните двама в класацията на Nature са авторката на проекта по независимо възпроизвеждане на резултатите от научните експерименти The Reproducibility Initiative Елизабет Айорнс, а също и британския математик Тим Гоуърс, който "неочаквано за самия себе си" оглавява бойкота на издателство Elsevier и подема глобалната кампания за разширяване на открития достъп до научните публикации.  http://inews.bg

 

 


Сходни връзки

Най-големите научни открития през 2012 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди