изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:57 EEST
КОЛЕДНИЯТ ЧОРАП    
КоледаНяма писмени сведения защо и кога се е появила традицията, но и до днес тя е жива, въпреки че в различните страни има своите вариации. В нощта на Коледа хиляди деца по целия свят закачат своя чорап до камината - с надеждата Дядо Коледа да го напълни с подаръци и лакомства. Макар и привнесен обичай, при нас в последните години той набира все по-голяма популярност.

В седмиците преди коледните празници по витрини и сергии се появяват чорапи с различни цветове, размери и декорация и мисълта да бъдат напълнени с вкусни изненади радва както децата, така и възрастните.

Защо и откъде се е появила традицията на коледния чорап -  няма писмени сведения. Съществува история, преправяна в различните държави, която разказва следното:

Живял някога богат мъж, който имал три дъщери. Съпругата му починала и трите момичета останали на неговите грижи. След като загубил цялото си състояние в безсмислени или неуспешни предприятия, те били принудени да се преместят в малка схлупена къщурка, където девойките сами готвели, чистели и шиели дрехите си. Когато дошло време да се омъжват, бащата с ужас си дал сметка, че те нямат никаква  зестра и по тази причина не могат да си намерят добър съпруг. Свети Никола знаел за тревогите му и искал да помогне, но не можел да го направи през деня. Една нощ той спрял до прозореца на къщата, надникнал и видял, че всички са си легнали. До камината видял чорапите на трите сестри, изпрани и оставени да съхнат. Свети Никола се качил на покрива и пуснал през комина три кесии със злато, които паднали в чорапите на девойките. На следващата сутрин, когато момичетата се събудили, открили в чорапите си достатъчно злато, за да се омъжат.

Традицията започва в няколко европейски страни. В началото децата окачвали един от своите чорапи, но след време били направени специални коледни чорапи, които да служат за тази цел.

В много семейства съществува традицията чорапите да се ушиват или изплитат вкъщи и на всеки да бъде избродирано името на неговия притежател. В някои страни обичаят със закачането на чорапите има своите разновидности. Във Франция децата слагат обувките си пред камината - традицията е останала от времето, когато са носели дървени обувки. В Холандия пък малчуганите пълнят обувките си със сено и моркови - за коня на Синтерклас. В Унгария децата излъскват обувките си, преди да ги оставят близо до вратата или перваза на прозореца. Италианчетата оставят своите обувки навън в нощта на Богоявление, когато минава добрата стара вещица Бефана и оставя в тях подаръци.

В Пуерто Рико пък малките палавници поставят зеленина и цветя в малки кутии и ги слагат под леглата си - за камилите на трите влъхви. НДТ/koleda.zazz.info

 


Сходни връзки

КОЛЕДНИЯТ ЧОРАП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди