изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:24 EEST
Путин продаде на Индия изтребители и хеликоптери за милиарди    
По света Президентът на Русия Владимир Путин, който е на официално посещение в Делхи изрази пред индийския премиер Манмохан Сингх надежда, че визитата му ще тласне напред развитието на двустранните връзки. Търговията между Русия и Индия вече е балансирана и двете държави целят в скоро време да постигнат стокообмен от 10 милиарда долара годишно, напомни руският държавен глава.

Гостът изрази задоволство от "постъпателното развитие на отношенията във всички сфери", а Манмохан Сингх увери, че то ще продължи, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Премиерът изтъкна голямото внимание, отделяно от Индия на връзките с Русия, и голямата роля на Путин за тяхното развитие.
Москва и Делхи особено се гордеят с военнотехническото си сътрудничество, най-вече с формираното доверие в тази област, добави Путин.

Индия е най-големият вносител на оръжия в света и близо 70 на сто от доставяната там военна техника е руско производство. Двете държави поддържат тесни връзки още от 50-те, но Делхи постепенно се насочи към други пазари. Москва разглежда посещението на Путин като начин да си върне изгубените позиции и да сложи начало на нови проекти.

Двете страни подписаха днес договори за милиарди долари по-специално във военната и в енергийната сфера, посочва Асошиейтед прес. Индия ще купи от Русия 42 изтребителя Су-30 за 1,6 милиарда долара и 71 военни хеликоптера Ми-17 за 1,3 милиарда долара.

В ход са довършителните работи на първия руски реактор от индийската АЕЦ "Куданкулам", а вторият може да започне работа през лятото на 2013 г. Всичко останало зависи от момента, когато индийската страна ще вземе съответните решения, заяви междувременно пред журналисти в Делхи шефът на "Росатом" Сергей Кириенко. "Куданкулам" е най-безопасната централа в света, увери той. Москва и Делхи са подписали вече споразумение Индия да получи заем за изграждане на третия и четвъртия енергоблок от централата. Договорени са и търговските условия, и техническите параметри, каза Кириенко.

Първият реактор бе подготвен за пускане още през септември 2011 г., но противници на атомната енергетика препречиха пътя към централата и властите в щата Тамилнаду спряха строежа, докато страховете сред населението не се разсеят. През март местното правителство взе решение да поднови дейността по проекта независимо от продължаващия протест, напомня ИТАР-ТАСС.

Външното министерство промени мястото на срещата между Путин и Сингх поради бурните демонстрации във федералната столица в знак на протест срещу положението на жените в Индия по повод груповото изнасилване на студентка в Делхи, отбелязва АФП.
Демонстранти обсадиха сградата на правителството - Хайдерабад палас, където се предвиждаше да разговаряха руският президент и индийският премиер, полицаите в Делхи разпръсваха с палки и газ тълпите, напиращи към президентската резиденция, и според Ройтерс вече са пострадали към 35 души, информира сайтът Нюзру.

Протестите след изнасилването в Делхи на 16 декември разтърсиха цяла Индия; в град Импхала силите на реда откриха огън срещу разярени демонстранти и загина един журналист, добавя електронното издание.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Путин продаде на Индия изтребители и хеликоптери за милиарди | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди